Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Čovjek prodaje zaštitne maske na ulici, Italija, 7. maj, 2020.
Čovjek prodaje zaštitne maske na ulici, Italija, 7. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 7. maj, 2020.:

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u četvrtak 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o dosadašnjim radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom respiratora iz Kine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Vlada Srbije donela je 7. maja odluku da su svi građani i privrednici sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.​

Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno šest novozaraženih osoba, čime je ukupni broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj porastao na 2.125, izvijestila je na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

„Zaključno s ovim podacima možemo reći da je do sada u Federaciji BiH testirano ukupno 21.187 osoba, a COVID-19 je potvrđen je kod 964 osobe. Od ovih trenutno aktivnih pacijenata, njih 40 se nalazi na bolničkom liječenju, od kojih su dvije osobe razvile težu kliničku sliku i nalaze se na respiratoru“, saopštio je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na redovnoj konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Sarajevu.

Broj zaraženih korona virusom u Rusiji porastao je na 177.160 u četvrtak 07. maja, čime je ova zemlja premašila Francusku i Njemačku po broju zaraženih. Rusija je sada peta zemlja na svijetu sa najviše prijavljenih slučajeva korona virusa.

Na Kosovu je u četvrtak 7. maja potvrđen još jedan smrtni slučaj od od posljedica COVID-19 bolesti. Radi se o ženskoj osobi staroj 63 godine iz Dragaša. Infektivna klinika Univerzitetsko kliničkog centra je saopštila da je žrtva bila i hroničan bolesnik. Ovo je dvadeset i sedma žrtva korona virusa na Kosovu.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) poručio je u četvrtak (7. maj) da je pandemija korona virusa jasno potvrdila da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji. Varhelji je u tekstu na svom blogu naveo da pandemija korona virusa nije poremetila pažljivo pripremani ekonomski i investicioni plan za region, koji je prvobitno trebalo da bude usvojen na samitu EU i zemalja Balkana u Zagrebu.

Šef UN za humanitarna pitanja Mark Loukuk ponovio je da se ne očekuje da vrhunac pandemije pogodi najsiromašnije zemlje sveta za tri do šest meseci, ali da se ipak prihodi smanjuju, ljudi ostaju bez posla, zalihe hrane se troše, cene rastu a deci nedostaje vakcinacije i obroka.

Od danas, 7. maja u bh. entitetu Republici Srpskoj na snagu stupa odluka Republičkog štaba za vanredne situacije, da ograničenje kretanja bude od 22 do pet sati ujutru.

Predsednički izbori u Poljskoj su pre više meseci zakazani za 10. maj, ali su pandemija korona virusa i zbog nje uvedena zabrana kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG