Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 11 pozitivnih slučajeva, mjere na granicama i dalje na snazi


Sarajevo, 05. maj 2020.

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) zabilježeno je 11 novih slučajeva korona virusa. Tokom tog perioda testirano je 706 osoba.

Pratite naš BLOG uživo o pandemiji


„Zaključno s ovim podacima možemo reći da je do sada u Federaciji BiH testirano ukupno 21.187 osoba, a COVID-19 je potvrđen je kod 964 osobe. Od ovih trenutno aktivnih pacijenata, njih 40 se nalazi na bolničkom liječenju, od kojih su dvije osobe razvile težu kliničku sliku i nalaze se na respiratoru“, saopštio je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na redovnoj konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Sarajevu.

Do sada se 530 osoba oporavilo, dok se 401 slučaj i dalje smatra aktivnim. U posljednja 24 sata zabilježen je još jedan smrtni slučaj u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Na prostoru Federacije BiH do sada su evidentirana 34 smrtna slučaja, koji se dovode u vezu sa korona virusom.

Pehar je također rekao da trenutno nema priče o ukidanju mjera na granicama, prema kojima svi građani kada se žele vratiti kući iz inostranstva, moraju provesti 14 dana pod zdravstvenim nadzorom i ograničenim kretanjem.

„Na taj način zdravstvene službe, sanitarne inspekcije i pripadnici MUP-a mogu kontrolirati njihovo kretanje, kako bi spriječili potencijalno širenje virusa među njihovim prijateljima i susjedima, tako da mi i dalje ne razmišljamo da ćemo ukidati ovu mjeru“, kaže Pehar. On je također dodao da mjere na granicama daju određene rezultate, te da će mjere inkubacije od 14 dana koje je preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ostati na snazi dok se izolacija i karantin ne ukinu.

Prema njegovim riječima, nastavlja se pozitivan trend razvoja panemije u ovom entitetu.

U karantinu bez rješenja i obavještenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, do sada je u cijeloj zemlji potvrđeno 2.027 slučajeva zaraze korona virusom, a ukupno je preminulo 90 osoba. U Republici Srpskoj preminule su 53 osobe, u Federaciji BiH 34, a u Brčko distriktu tri osobe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG