Dostupni linkovi

Odloženi predsednički izbori u Poljskoj


Aktuelni predsednik Poljske Andžej Duda
Aktuelni predsednik Poljske Andžej Duda

Lider vladajuće poljske stranke Jaroslav Kačinjski objavio je noćas, 7. maja, da je postignut sporazum o odlaganju predsedničkih izbora i da novi termin njihovog održavanja tek treba da bude odabran, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda, i predsednik male stranke u vladajućoj konzervativnoj koaliciji Jaroslav Govin nazvali su njihovu odluku "rešenjem koje će Poljacima garantovati priliku da učestvuju na demokratskim izborima".

Predsednički izbori su pre više meseci zakazani za 10. maj, ali su pandemija korona virusa i zbog nje uvedena zabrana kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje, navodi AP.

Dogovor o alternativnom rešenju nije postignut usled oštrih sukoba vlasti i njenih protivnika koji su tražili odlaganje izbora zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

Stranka Kačinjskog je želela da izbori budu održani 10. maja, ali glasanjem putem pošte. Međutim, mnogi u Poljskoj su izrazili zabrinutost da izbori možda ne bi bili pošteni zbog takvog glasanja.

Predsednik Poljske Andžej Duda najavio je da će se na izborima boriti za drugi mandat.

XS
SM
MD
LG