Dostupni linkovi

Rusija peta u svijetu po broju zaraženih


Broj zaraženih korona virusom u Rusiji porastao je na 177.160 u četvrtak 07. maja, čime je ova zemlja premašila Francusku i Njemačku po broju zaraženih. Rusija je sada peta zemlja na svijetu sa najviše prijavljenih slučajeva korona virusa. U Francuskoj je zabilježeno više od 174. 224 slučajeva korona virusa, dok je broj zaraženih u Njemačkoj 168.162 osobe. Najviše zaraženih korona virusom, čak 1.228.609 prema podacima Johns Hopkinsa, nalazi se u Sjedinjenim Državama.

Broj novih oboljelih porastao je za 11.231 u posljednja 24 sata, saopštili su iz ruske nacionalne grupe za borbu protiv korona virusa.

Više od polovine svih smrtnih slučajeva nalazi se u Moskvi, epicentru izbijanja virusa u Rusiji.

Broj smrtnih slučajeva, navodi Reuters, i dalje je niži no u većini zemalja. U posljednja 24 sata 88 osoba je preminulo, što je dovelo ukupan broj smrtnih slučajeva na 1.625 preminulih.

Pratite širenje korona virusa


Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin (Sergei Sobyanin) ranije je izjavio daje broj novih zaraženih porastao u Moskvi jer su vlasti naglo povećale broj testiranih osoba, te da se situacija u određenoj mjeri stabilizovala.

Kako navode, do sada je urađeno 4,8 miliona testova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je Sobjanjinov plan da od 12. maja postepeno krene sa popuštanjem mjera u Moskvi.

Moskva ali i ostale ruske regije nalaze se već šest sedmica pod strogim mjerama ograničenja. Krajem aprila, premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da je i on zaražen korona virusom te da će se povući u samoizolaciju.

XS
SM
MD
LG