Dostupni linkovi

Koje mere ostaju posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji?


Žena sa zaštitnom maskom u jednom od najprometnijih prolaza u centru Beograda. Zabeleženo uoči ukidanja vanrednog stanja u Skupštini Srbije, 5. maja 2020.
Žena sa zaštitnom maskom u jednom od najprometnijih prolaza u centru Beograda. Zabeleženo uoči ukidanja vanrednog stanja u Skupštini Srbije, 5. maja 2020.

Izbegavanje bliskih kontakata i većih okupljanja apsolutno su najvažnije mere za siguran život bez korona virusa nakon ukidanja vanrenog stanja u Srbiji, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović, član Republičkog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Skupština Srbije izglasala je juče (6. maj) ukidanje vanrednog stanja, uvedenog 15. marta u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Time se stvaraju uslovi da se svakodnevica u Srbiji, posle skoro dva meseca restrikcija u borbi protiv nove infekcije, polako vraća u uobičajene tokove ali uz vanredne mere proglašene u okviru epidemije od posebnog značaja.

Miroslav Matković (34), trgovac iz Beograda, rekao je za RSE da mu je najvažnije što je ukinuto ograničenje kretanja:

“Sada nemam nikakvu posebnu želju. Mada bih se družio, ali opet uz određenu distancu. Bitno mi je da se vidim sa prijateljima.”

Ponovo rade gradski prevoznici

Gradski prevoz u Beogradu i Nišu ponovo počinje da radi u petak, 8. maja.

Suprotno ranijim najavama, gradska vlast u Beogradu je saopštila u četvrtak, 7. maja, da će od petka javni prevoz u glavnom gradu Srbije biti organizovan na isti način i u istom obimu kao i do njegovog ukidanja, 21. marta.

U saopštenju Informativne službe Beograda precizira se da je odluka o ponovnom uspostavljanju saobraćaja doneta posle zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i nove odluke Republičkog kriznog štaba.

Prethodno je javnost bila obaveštena da se javni saobraćaj otvara samo za zaposlene, te da će biti dopušteno da se voze isključivo sa zaštitnim maskama i rukavicama.

U autobuse su uvedeni redari koji kontrolišu poštovanje antikorona mera među kojima su i ulazak i izlazak po principu „jedan po jedan“.

Takođe, samo po jedan putnik moći će da bude i na duplim sedištima. Na uličnim stajalištima, kao i u prodavnicama, traži se poštovanje distance.

Gradske službe u Beogradu obeležile su siguran razmak na stanicama.

Crvena boja na trotoaru ko znak za bezbedan razmak na stanicama gradskog prevoza u Beogradu. Ggradske vlasti označili su mere za stajanje, po pravilima fizičkog distanciranja u cilju borbe protiv korona virusa. Zabeleženo 6. maja 2020.
Crvena boja na trotoaru ko znak za bezbedan razmak na stanicama gradskog prevoza u Beogradu. Ggradske vlasti označili su mere za stajanje, po pravilima fizičkog distanciranja u cilju borbe protiv korona virusa. Zabeleženo 6. maja 2020.

Šta znači distanca?

„Ako vam neko priđe i želite da razgovarate morate da imate masku. Ako razgovarate na dva metra u redu je i bez toga. Ali ako on kija i kašlje, e to je već problem. Rukavice vam nisu potrebne ako imate naviku da često perete ruke. Ali trebalo bi da ih nose oni koji se često pipkaju po licu, jer one će ih refleksno u tome zaustaviti“, navodi doktor Tiodorović.

Preporuke zdravstva stanovništvu starijem od 65 godina, kojem je u vanrednom stanju kretanje bilo dozvoljeno samo tokom policijskog časa, i dalje su da se kloni dugih izlazaka i druženja.

Penzionerka Stanojka Blagojević (85) sluša savete i nema planove:

“Sada sam prvi put izašla, ne znam da li smem ili ne smem, isto je kao što je bilo. Penzija je dobra ali starost je stigla i sve ode na lekove. Samo da budem zdrava, međutim godine su me prešle.”

I dalje bez škola, bioskopa, pozorišta…

Za sve i dalje važi sugestija za nošenje maski u zatvorenom prostoru i zabrana javnih okupljanja, rada škola, bioskopa i pozorišta.

Vrtići se otvaraju u ponedeljak, 11. maja, kao i produženi boravak u školama, uz poštovanje 35 mera među kojima su nošenje zaštitne opreme i obavezna pedijatrijska potvrda da su deca zdrava.

Mladen Šarčević, ministar prosvete u Vladi Srbije, najavio je da će u tim ustanovama biti formirane male grupe sa najviše petoro ili šestoro dece.

U restoranima i kafeima širom zemlje, otvorenim 4. maja, takođe su obavezni razmak i maske. Velika slavlja, kao što su svadbe, krštenja i rođendani, biće dozvoljena od 15. juna.

Željko Moljević (59), vlasnik računovodstvene agencije, trenutno razmišlja kako da u korona krizi ponovo pokrene posao:

„Ima puno klijenata na koje se ovo strahovito odrazilo. Bukvalno ne mogu da procenim da li su uopšte u stanju da nastave da rade i da li ću moći da naplatim sve što sam radio za njih.“

BLOG UŽIVO: Bijela kuća gasi radnu grupu za borbu protiv virusa

Putovanja uz negativan test

Kako je najavljeno iz Republičkog kriznog štaba, međunarodna putovanja još su pod restrikcijama jer ostaje četrnaestodnevni karantin pri ulasku u Srbiju.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, najavila je da će do 11. maja biti uvedene dodatne mere.

„Razmišljamo da se traži negativan test na korona virus koji je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili da se testiranje uradi ovde“, rekla je Brnabić 6. maja u Skupštini Srbije.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je 6. maja na sednici parlamenta da stanovnici graničnog pojasa, koji obrađuju zemlju ili rade na drugoj strani granice, mogu da prelaze bez mera samoizolacije ili izolacije.

On je saopštio da je sa Mađarskom počela primena takvog režima i da je dogovor sa Bugarskom u toku.

Utakmice bez publike

Sport u Srbiji po ukidanju vanrednog stanja polako se vraća na scenu.

Fudbalski savez Srbije odlučio je da se prvenstvo nastavi 30. maja odigravanjem preostala četiri kola bez plej-ofa i plej-auta, tako da će liga sledeće sezone biće proširena na 18 ekipa.

Većina klubova počela je sa treninzima u ponedeljak 4. maja.

Košarkaši Partizana prvi su na otvorenom, u Hajd parku u Beogradu, radili grupne kondicione vežbe pod maskama i na razmaku, posle skoro dvomesečne pauze zbog pandemije korona virusa, saopštili su beogradski crno-beli koji sa ostalim timovima čekaju rasplet sezone u Evropi i regionalnoj ligi.

Utakmice će se igrati bez publike u uslovima epidemije od posebnog značaja.

Šta dalje?

“Ova kategorizacija znači da je virus još nepoznat, da se od njega još uvek oboleva, da ima teže obolelih i da i dalje postoji lokalna transmisija. Dakle, to podrazumeva da se ne radi o običnoj epidemiji i da bi se i dalje trebalo pridržavati mera i preporuka za zaštitu od korona virusa”, rekao je za RSE epidemiolog Branislav Tiodorović.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Batut, rekla je 6. maja da će epidemija korona virusa, koja je u Srbiji proglašena 19. marta, biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti COVID-19.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG