Dostupni linkovi

SIPA predala dokumentaciju i izuzete predmete u slučaju 'Respiratori'


Pošiljka respiratora iz Kine, na aerodromu u Sarajevu, 25. aprila 2020.
Pošiljka respiratora iz Kine, na aerodromu u Sarajevu, 25. aprila 2020.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u četvrtak 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o dosadašnjim radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom respiratora iz Kine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Respiratori koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), a uvezlo ih je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina. Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

„U vezi realizacije naredbi Suda i Tužilaštva BiH, kojom su policijski službenici 5. maja 2020. godine na području Kantona Sarajevo pretresli dvije lokacije, policijski službenici su danas (7. maja) navedenim pravosudnim institucijama dostavili izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama. Uz izvještaj su dostavljeni i prilozi“, navodi Miladinović.

Pretres je izvršen u sjedištu firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća i sjedištu Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup. Policijski službenici SIPA-e izuzeli su dva računara, dokumentaciju i određene podatke.

„Istražitelji nastavljaju rad po ovom predmetu, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH. O mjerama i radnjama koje poduzimaju policijski službenici na terenu, mi vam ne možemo govoriti, radi se o složenim i povjerljivim informacijama, koje nisu za javnost“, kaže Miladinović.

Tužilaštvo BiH vrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti, u okviru predmeta “Respiratori”, potvrdili su 6. maja iz ove institucije.

Dodaju da je Tužilaštvo BiH preuzelo predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine u BiH.

U međuvremenu, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, u saopštenju za javnost, 5.maja, predložio je nadležnim organima Federacije BiH da ga privremeno suspenduju dok se ne završi istraga o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

'Respiratori sa okusom malina'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG