Dostupni linkovi

Varhelji: Pandemija učvrstila veze


Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) poručio je u četvrtak (7. maj) da je pandemija korona virusa jasno potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i istakao da se mora održati fokus na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi.

U obraćanju članovima Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Varhelji je naveo da pandemija korona virusa nije poremetila pažljivo pripremani ekonomski i investicioni plan za region, koji je prvobitno trebalo da bude usvojen na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Zagrebu.

"Taj plan je jedan od tri elementa iz novog pristupa Evropske komisije za region, a izrađen je kao dopuna na ranija dva elementa, tačnije, revidiranu Metodologiju proširenja EU, koju je Komisija predstavila u februaru radi vraćanja kredibiliteta jednoj od najvažnijih politika Unije, te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koju su čelnici EU usvojili u martu zajedno sa revidiranom Metodologijom", naveo je Varhelji.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

"Više nego ikad, moramo jasno reći da EU stoji iza zapadnobalkanskih partnera i ostaje posvećena podršci, ne samo njihovim naporima da se izbore sa virusom i strukturalnim uticajem na društva i ekonomije, nego da osiguramo naš angažman u svim oblastima naše agende da osiguramo evropsku perspektivu za region i opipljivu stvarnost za njegove građane", naveo je Varhelji.

On je ukazao da je pandemija snažno pogodila EU i cijeli kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke i dodao da je Evropska komisija preduzela vanredne mjere za podršku i pomoć članicama u rješavanju krize, spasavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socio-ekonomskih efekata.

Ukazujući da je Evropska komisija jasno isticala da se pandemija može pobijediti isključivo globalnim djelovanjem i radom s partnerima, Varhelji je ocijenio da to nigdje nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu.

Blog uživo o pandemiji

Podsjećajući na konkretne mjere koje je Evropska komisija preduzela prema zemljama Zapadnog Balkana, što uključuje i 3,3 milijarde evra bespovratnih sredstava i zajmova, Varhelji je naglasio da je riječ finansijskom paketu, neuporedivom sa bilo kojim dosadašnjim drugim mjerama podrške.

Naglasio je kako nijedan drugi region nije dobio toliku finansijsku pomoć i toliko mehanizama koji su obično rezervisani samo za države članice EU.

"Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicioni plan koji je sada pomjeren za drugu polovinu ove godine biće još i važniji", istakao je Varhelji.

Lideri Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana održali su 6. maja samit putem video konferencije, tokom kojeg je usvojena i deklaracija te su iz EU ponudili i dodatnu finansijsku pomoć Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG