Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Kijev, Ukrajina, 3. maj, 2020.
Kijev, Ukrajina, 3. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 3. maj, 2020.:

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) Vlado Đajić potvrdio je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi „pedesetak zaraženih radnika“. Govoreći o ovom problemu kaže da ne postoji stopostotna zaštita za uposlenike, ali da je trenutno u Kliničkom centru uz činjenicu da pandemija traje duže od dva mjeseca „minimalan broj zaraženih, u odnosu na broj zaposlenih“.

Vlada Kosova na dužnosti saopštila je da je ukinuta odluka o zabrani ulaska i izlaska u Klini, Vitiji i Mališevu, a na zahtev Ministarstva zdravlja.

U poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica zaraze korona virusom preminule još četiri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 193, saopšteno je 3. maja na redovnoj konferenciji Kriznog štaba.

Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno devet novih slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupni broj oboljelih 2.096, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

U Italiji u ponedeljak, 4. maja počinje ublažavanje mera nakon dva meseca potpune blokade tokom pandemije korona virusa. Otvaraju se parkovi, igrališta i izletišta za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom, ali ljudi će morati da držemeđusobnu udaljenost od najmanje jednog metra.

U Brčkom je 3. maja od posljedica korona virusa preminuo pacijent (1950.), koji je bio na respiratoru pod kontrolom anesteziološkog tima u Odjeljenju brčanske bolnice. To je treći smrtni slučaj od posljedica korona virusa na području Brčko distrikta, čime se ukupan broj preminulih u Bosni i Hercegovini popeo na 77.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će vanredno stanje biti ukinuto uskoro i da će se ono odnositi na poštovanje preporuka struke o merama prevencije protiv širenja epidemije.

Dvije žene i dva muškarca, kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, umrle su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u Banjoj Luci, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić.

Iran planira da ponovo otvori džamije i škole u oblastima zemlje u kojima je smanjen broj zaraženih korona virusom, nakon što je vlada predsednika Hasana Rohanija najavila da smanjuje ograničenja koja su uvedena zbog pandemije.

U svetu je korona virusom zaraženo 3.428.490 ljudi, od posledica infekcije preminulo je 243.837, a oporavilo se 1.095.873 ljudi, prenosi referentni Univerzitet Džon Hopkins.

XS
SM
MD
LG