Dostupni linkovi

U Srbiji preminule još četiri osobe, nova 102 slučaja zaraze


Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine

U poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica zaraze korona virusom preminule još četiri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 193, saopšteno je 3. maja na redovnoj konferenciji Kriznog štaba.

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 5.274 osoba, od kojih je 102 bilo pozitivno.

Za poslednja 24 sata preminule su tri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola.

Procenat smrtnosti je 2, 04 procenta.

Registrovano je ukupno 9.464 potvrđenih slučajava COVID-19.

Hospitalizovano je ukupno 2.116 pacijenata, od čega je na respiratoru njih 54.

Zaraženo 450 zdravstvenih radnika

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je na konferenciji za novinare da je korona virusom 450 zdravstvenih radnika. Od tog broja, polovina njih je hospitalizovana, dok se ostali nalaze u izolaciji, rekao je Stevanović.

On je naveo da Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabela) ima pozitivnih na koronu i da u njihovom lečenju “nema nikakvih problema”.

Navodeći da je to jedini zatvor u zemlji u kojem je registrovana zaraza, Stevanović je rekao da je reč o paviljonima otvorenog tipa i da deo pritvorenika nema skoro nikakvu kliničku simptomatologiju, kao i da su oni na posebnom izolovanom objektu za dalji nadzor.

"Kod nas na klinici je 13 pritvorenika i svi imaju upalu pluća, ali svi su u odlićnom opštem stanju", rekao je Stevanović.

'Nadamo se skorom ukidanju mera'

Stevanović je izjavio da je potrebno još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih, da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

On je rekao da su podaci o zaraženima zadovoljavajući i da se ako se tako nastavi "možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera".

Dodao je da su najvažnije mere prostornog distanciranja i da se moraju poštovati saveti epidemiologa.

"Ako to ne budemo radili, dolazimo u rizik da ponovo uđemo u cikljus povećanja broja obolelih", rekao je Stevanović, navodeći da ipak sada opasnost nije preterano velika.

Od ponedeljka bez svakodnevnih konferencija

Redovne svakodnevne konferencije za novinare Zdravstvenog tima Kriznog štaba Vlade Srbije od ponedeljka se neće održavati, već će novi podaci biti objavljivani na sajtu Ministarstva zdravlja.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba, konferencije neće održavati svakodnevno jer je interesovanje manje, a manje su i potrebe, usled opadanja broja zaraženih.

Svakodnevne konferencije za medije održavale su se od 12. marta i počinjale su čitanjem novih podataka o epidemiji korona virusa u Srbiji, a potom su novinari mogli da postave nekoliko pitanja.

XS
SM
MD
LG