Dostupni linkovi

Treći smrtni slučaj u Brčko distriktu, 10 novozaraženih u Federaciji BiH


Sarajevo, 2. april 2020.
Sarajevo, 2. april 2020.

U Brčkom je 3. maja od posljedica korona virusa preminuo pacijent (1950.), koji je bio na respiratoru pod kontrolom anesteziološkog tima u Odjeljenju brčanske bolnice. To je treći smrtni slučaj od posljedica korona virusa na području Brčko distrikta, čime se ukupan broj preminulih u Bosni i Hercegovini popeo na 77.

U protekla 24 sata zabilježeno je deset pozitivnih pacijenata na korona virus od 557 testiranih, potvrdio je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez.

U bolničkom sektoru trenutno je 39 pacijenata na liječenju od korona virusa, dva pacijenta su na respiratorima.

„Ono što je pozitivno, ukupan broj oporavljenih je 426, a u protekla 24 sata čak 41 osoba. Broj smrtnih slučajeva ukupno je 33, koliko smo imali i protekli dan. Možemo reći da je situacija i dalje pod kontrolom, stabilna. Nastavljamo da pratimo epidemiološku situaciju, sukladno s tim ćemo predlagati mjere Kriznom stožeru Civilne zaštite“, rekao je Čerkez.

Do sada je kod 938 građana ovog bh. entiteta zabilježen korona virus, od 19.033 testirane osobe. U Federaciji BiH trenutno je procent smrtnosti u odnosu na broj oboljelih do 3,5 posto, što je, prema riječima Čerkeza, zadovoljavajući procenat. Ističe da treba ostati u pripravnosti, pogotovo nakon ljeta.

„Kod nas je smrtnost tolika zato što smo poduzeli blagovremeno mjere i uspjeli da odgovorimo na prvi udar. I stalno ponavljamo, epidemija nije gotova, vidjet ćemo šta nas očekuje u septembru-oktobru“, kaže on.

Čerkez kaže da se eventualno za 14 dana od popuštanja mjera tek može govoriti o posljedicama, ali da je u Federaciji BiH i dalje prisutan linearni trend rasta novozaraženih građana.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske potvrdilo da su u Banjoj Luci u protekla 24 sata četiri osobe pozitivne na korona virus preminule na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG