Dostupni linkovi

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zaraženo pedeset uposlenika


Univerzitetski klinički centar Republike Srpske

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) Vlado Đajić potvrdio je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi „pedesetak zaraženih radnika“. Govoreći o ovom problemu kaže da ne postoji stopostotna zaštita za uposlenike, ali da je trenutno u Kliničkom centru uz činjenicu da pandemija traje duže od dva mjeseca „minimalan broj zaraženih, u odnosu na broj zaposlenih“.

„Mi imamo negdje oko 3.000 uposlenih i imamo negdje oko 50-ak zaraženih radnika, to je ispod dva posto. Mi smo ispod prosjeka mnogih svjetskih centara kada znamo kolika je mogućnost zaražavanja zdravstvenog radnika“, rekao je Đajić.

Konferenciju je organizovao zbog, kako kaže, „neistina, dezinformacija i gnusnih laži“ o radu UKC RS, što je dovelo do uznemiravanja stanovništva i zdravstvenih radnika.

„Oni u svako dežurstvo dolaze sa strepnjom da li će se inficirati, da li će ugroziti svoj život i život svoje porodice. Naročito teško im padaju komentari pojedinaca po raznim portalima koji takve gnusne laži pričaju o zdravstvenim radnicima. Što se tiče stanovnika, a zbog njih smo organizovali ovu konferenciju, stanovništvo je bilo uznemireno takvim lažima pojedinaca, portala, pa čak i nekih medijskih kuća“, navodi Đajić.

Sindikat traži ispitivanje razloga zaraze

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske traže od nadležnih organa da se, u skladu s važećim zakonskim propisima, detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja većeg broja radnika i pacijenata u UKC RS, kao i da se utvrdi i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u toj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju navode da su zatražili da se hitno obezbijede i primijene mjere i potrebna sredstva za zaštitu radnika i pacijenata, a nakon obavještenja, koje su zdravstveni radnici i saradnici UKC-a u poslednja tri dana dostavili tom sindikatu, u vezi s naglim povećanjem broja oboljelih zdravstvenih radnika i pacijenata u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Đajić tvrdi da UKC Republike Srpske normalno funkcioniše.

„Ovdje ispred vas ne sjede priučene neznalice koje rukovode Kliničkim centrom, već vrlo odgovorni ljudi koji su završili jedan od najtežih fakulteta, razne edukacije u inostranstvu, specijalizacije, magisterije, doktorate, koji imaju radove u svjetskim časopisima, o kojima neki od kritičara mogu samo da sanjaju“, rekao je Đajić.

Odgovarajući na kritike, Đajić se naveo da zaštitne opreme ne manjka i da „mogu da nam zavide mnoge bolnice u regionu, pa i u Evropi, kada znamo kako je teško doći do zaštitne opreme“.

On je rekao da u toj zdravstvenoj ustanovi raspolažu sa 500.000 zaštitnih maski, blizu milion rukavica i oko 5.000 zaštitnih odijela.

XS
SM
MD
LG