Dostupni linkovi

Ukinuta mera karantina u pojedinim gradovima na Kosovu


Priština, april 2020
Priština, april 2020

Vlada Kosova na dužnosti saopštila je da je ukinuta odluka o zabrani ulaska i izlaska u Klini, Vitiji i Mališevu, a na zahtev Ministarstva zdravlja.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti prethodno je saopštio da je od nedelje, 3. maja, karantin ukinut i u Prištini, a isto su saopštili i gradonačelnici Prizrena i Severne Mitrovice, Mutaher Haskuka i Goran Rakić. Karantin je takođe ukinut i u Zvečanu.

Inače, Ustavni sud Kosova je 1. maja, odlučujući o zahtevu opozicione Demokratske partije Kosova, proglasio neustavnom odluku Ministarstva zdravlja o proglašenju opštine Prizren zonom karantina, navodeći da je ministarstvo prekoračilo zakonske nadležnosti.

Od 4. maja na Kosovu stupaju na snagu nove, ublažavajuće mere. Ukidanje ograničenja kretanja i otvaranje privrede sprovešće se u tri faze.

Prva faza počinje 4. maja i trajaće do 18. maja. U tom periodu, građani će moći da izlaze vani tri sata dnevno, umesto dosadašnjih sat i po. Takođe, što se privrede tiče, delimično se otvoraju građevinska preduzeća, trgovina automobilima, agencije za nekretninu, trgovina na malo i sl.

Druga faza od 18. maja do 2. juna predviđa otvaranje trgovine na malo, stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, frizerskih salona, zelenih pijaca, hrane (za poneti), železničkog i javnog saobraćaja.

Treća faza od 2. juna predviđa stupanje u rad međugradskog saobraćaja, taksista, gastronomije, polaganje maturskih ispita, otvaranje bioskopa, pozorišta i slično.

Ukupan broj obolelih od COVID-19 na Kosovu je 823, a izlečenih je 336. Od korona virusa preminulo je 24 osobe. Poslednjih dana broj obolelih je znatno u padu.

Venčanje na Kosovu bez svatova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG