Dostupni linkovi

Iran: Od ponedeljka postepeno otvaranje džamija


Pomoć za najsiromašnije u vreme Ramazana u džamiji u Teheranu, 23. april 2020.
Pomoć za najsiromašnije u vreme Ramazana u džamiji u Teheranu, 23. april 2020.

Iran planira da ponovo otvori džamije i škole u oblastima zemlje u kojima je smanjen broj zaraženih korona virusom, nakon što je vlada predsednika Hasana Rohanija najavila da smanjuje ograničenja koja su uvedena zbog pandemije.

Džamije su zatvorene, a verska okupljanja zabranjena od sredine marta, kada je korona virus počeo da se širi u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom Istoku.

"Džamije će od ponedeljka (4. maja) biti ponovo otvorene u 132 grada sa malim rizikom ili 'belim gradovima'. Međutim, svi ovi koraci biće preduzeti uz poštovanje zdravstvenih protokola", rekao je Rohani na sastanku Nacionalnog komiteta za borbu protiv pandemije koji je prenosila državna televizija.

Iransko ministarstvo zdravlja podelilo je zemlju na bela, žuta i crvena područja na osnovu broja infekcija i smrti.

Ministarstvo je u subotu, 2. maja, saopštilo da dolazi do postepenog pada broja inficiranih trend pada u Iranu, gde je broj umrlih 6.156, a ukupan broj zaraženih 96.448.

Iran je već ukinuo zabranu putovanja između gradova, a otvoreni su i tržni centri, prenosi Rojters.

Škole i univerziteti ostaju zatvoreni, a kulturna i sportska okupljanja su i dalje zabranjena, iako je Rohani rekao da je plan da neke škole uskoro ponovo budu otvorene.

Izolovani zbog korona virusa Iranci zajedno pjevaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG