Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Studentica u Kijevu, Ukrajina, 4. mart, 2020.
Studentica u Kijevu, Ukrajina, 4. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 5. april, 2020.:

U posljednja 24 časa, u Hrvatskoj je registrirano 56 novooboljelih od korona virusa tako da su do sada u Hrvatskoj oboljele ukupno 1.182 osobe, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu u 14 sati.

Danas je prvi dan ove nedelje u kojem je broj novih smrtnih slučajeva u Španiji manji od 800. U Španiji je do sada umrlo 12.418 osoba zaraženih korona virusom.

Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i još dvoje nižih savetnika zaraženi su korona virusom, potvrdio je za portal Mladen Šarčević, ministar prosvete.

U Štabu za vanredne situacije grada Banja Luka demantovali su u nedjelju 5. aprila navode o nehumanim uslovima karantina u Sportskoj dvorani „Obilićevo“, te tvrde da ta sportska dvorana, kao jedan od četiri karantina u Banjoj Luci, u potpunosti ispunjava sve predviđene uslove.

Vlada Federacije BiH u nedjelju je, na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, stavila van snage odluke o raspodjeli 21 milion KM nižim nivoima vlasti i fondovima - kantonima općinama i gradovima i ta sredstva preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv korona virusa – COVID 19, saopšteno je nakon današnje hitne sjednice.

„Eventualno uvođenje 24-časovnog vanrednog stanja zavisiće od predloga struke ako bude potrebno, a meni neće biti teško da to predložim jer ne bežim od odgovornosti“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ovaj simboličan datum za naš grad Sarajevo ove godine obilježavamo u drugačijim uvjetima. Ovaj datum simboliziraju otpor i pobjeda, te sam uvjeren da ćemo i ovu situaciju u kojoj se sad nalazimo prevazići, a borbu protiv nevidljivog neprijatelja također dobiti“, rekao je Komšić.

Vojnomedicinski centar na Karaburmi (VMC) od ponedeljka će biti spreman da primi obolele od korona virusa kada to zatraži civilno zdravstvo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i najavio da sutra počinje i gradnja „savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve sedmice“.

XS
SM
MD
LG