Dostupni linkovi

Vlada FBiH povukla Odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti


Zasedanje Vlada Federacije BiH , 16. marta 2020.
Zasedanje Vlada Federacije BiH , 16. marta 2020.

Vlada Federacije BiH u nedjelju je, na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, stavila van snage odluke o raspodjeli 21 milion KM nižim nivoima vlasti i fondovima - kantonima općinama i gradovima i ta sredstva preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv korona virusa – COVID 19, saopšteno je nakon današnje hitne sjednice.


Vlada FBiH donijela je 19. marta Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu na poziciji "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine", u iznosu od 21 milion KM, na ime finansijske pomoći kantonima, gradovima i općinama.

Vlada je posebnom odlukom trebala utvrditi iznose sredstava koji će biti doznačeni pojedinim kantonima, gradovima i opštinama, kao i dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima trebali su biti broj stanovnika, površina, te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Do izmjene odluke je došlo nakon brojnih negativnih komentara i nezadovoljstva predstavnika nižih nivoa vlasti, koji se nisu slagali sa raspodjelom i iznosom sredstava.

U Federaciji BiH (FBiH) u posljednja 24 sata je registriran 31 novi slučaj zaraze od krona virusa, od 371 koliko ih se testiralo, izjavio je u na konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Ukupno je testirano 2.644 građana Federacije BiH, od kojih je 320 pozitivnih, a 14 osoba je preminulo od posljedica COVID-19.

U BiH entitetu Republika Srpska je, prema poslednjim podacima, virus korona potvrđen kod ukupno 302 osobe, sedam osoba je preminulo, dok su 22 osobe oporavljene od COVID-19.

XS
SM
MD
LG