Dostupni linkovi

Štab za vanredne situacije odbacuje tvrdnje o lošim uslovima u banjalučkoj dvorani "Obilićevo"


Banjaluka, Ilustrativna fotografija
Banjaluka, Ilustrativna fotografija

U Štabu za vanredne situacije grada Banja Luka demantovali su u nedjelju 5. aprila navode o nehumanim uslovima karantina u Sportskoj dvorani „Obilićevo“, te tvrde da ta sportska dvorana, kao jedan od četiri karantina u Banjoj Luci, u potpunosti ispunjava sve predviđene uslove.

„U ovom objektu trenutno se nalaze 24 lica, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba. Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja“, navodi se u saopštenju, te se dodaje da su obezbijeđeni novi kreveti, posteljina i ćebad.


„U objektu je obezbijeđeno 24-časovno grijanje (temperatura u svako doba i noći oko 21 stepen Celzijusov), na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom“, stoji u saopštenju Štaba za vanredne situacije Banja Luka.

„Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima. Ishrana je organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijumima. Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane „Borik“, neposredno prije dostave“, stoji u saopštenju u kome se ističe i da je “apsolutna laž” da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona.

“U skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, svaku osobu, prije prijema u karantin, pregledala je medicinska ekipa, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno. Tvrdnje o tome da se nekome „izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni“ nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva“, piše u saopštenju.

U Gradskom odboru Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da iz Sportske dvorane “Obilićevo” stižu “potresne slike”, a poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković na svojoj fejsbuk stranici podijelio je i snimak, izjave osoba koje borave u karantinu u dvorani “Obilićevo”.

“U lošim, nehigijenskim uslovima, bez potrebne medicinske njege, ovdje se smještaju svi, bez znanja da li su zaraženi ili nisu. Kako tvrde iz karantina – niko nije testiran

Mnogo ih je na jednom mjestu, stalno dolaze novi, a nekoliko ih tvrdi da su zaraženi. Međutim, nema testova koji bi to potvrdili“, piše u saopštenju PDP-a.

XS
SM
MD
LG