Dostupni linkovi

Vulin: VMC na Karaburmi od ponedeljka spreman za prijem obolelih od kovida


Vulin (desno) prilikom posete kampa u Subotici, 21. marta 2020.
Vulin (desno) prilikom posete kampa u Subotici, 21. marta 2020.

Vojnomedicinski centar na Karaburmi (VMC) od ponedeljka će biti spreman da primi obolele od korona virusa kada to zatraži civilno zdravstvo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i najavio da sutra počinje i gradnja „savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve sedmice“.

Vulin je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom trenutku zdravstvenom sistemu na raspolaganju oko 6.000 kreveta.

On je naveo da "ne najavljuje katastrofičan scenario", ali da je posao Vojske da bude spremna "za najgori mogući scenario" i prihvatanje hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita.


U VMC je organizovana bolnica sa respiratorima i 106 priključaka za kiseonik i 60 respiratora, a od ponedeljka u 7:30 časova biće raspoređeno osoblje, najavio je Vulin.

On je rekao i da će od srušenog dela objekta pored VMC, Karaburmi biti napravljena savremena bolnica koja će biti završena "za dve nedelje", a taj poseo poveren je privatnom sektoru.

Dodao je da će zahvaljujući privatnim donatorima, rekonstrukcijom i dogradnjom objekta u krugu VMC Karaburma, za 15 dana biti napravljena savremena vojna bolnica.

Vulin je najavio i da će opremanje beogradske Arene za prijem pacijenata sa lakšom kliničkom slikom danas biti završeno kao i da će u slučaju potrebe, zdravstveni sistem Srbije imati na raspolaganju 6.000 ležajeva za te pacijente.

Vulin je naglasio i da Vojska Srbije pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđivanju državne granice, obezbeđuje sve migrantske kampove, najznačajnije zdravstvene ustanove, najznačajnije javne objekte, sve gerontološke centre sa više od 30 korisnika, patrolira.

Pozivani i oni koji su služili civilni vojni rok u zdravstvenim ustanovama

Vulin je rekao i da su ovih dana pozivani i oni koji su služili civilni vojni rok, jer je pomoć "svakako potrebna" jer je vojska po sastavu znatno malobrojnija, a postoji više zadataka.

Zbog toga su, kako je rekao, pozvani rezervisti koji su civilno služili vojni rok u zdravstvenim institucijama, koji imaju elementarna predznanja kako funkcioniše zdravstveni sistem i koji obavljaju nemedicinske poslove u okviru radne obaveze.

"Oni su već sada angažovani u Novom Sadu, Beogradu i oko vojnih bolnica. Oni su služili vojni rok i njihova je obaveza da služe tamo gde su raspoređeni, tamo gde je potrebno da pomognu", rekao je Vulin za RTS.

XS
SM
MD
LG