Dostupni linkovi

Predstavnik Schmidt: Mogli bi biti povučeni neki koraci protiv Dodika


Visoki predstavnik Christian Schmidt (prvi red u sredini) s ambasadorima koji čine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt (prvi red u sredini) s ambasadorima koji čine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH

''Neprihvatljivo je govoriti o secesiji. Oni koji idu u tom pravcu i igraju se s tim, igraju se s budućnosti građana ove zemlje. Trpjet će velike posljedice od međunarodne zajednice i od mene'', kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt 7. juna, nakon sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u više navrata je najavio da bi taj bh. entitet mogao donijeti odluku o otcjepljenju od BiH.

Schmidt je podsjetio da Dodik svakodnevno izjavljuje da ga ne prihvaća kao visokog predstavnika, ''ali me svakodnevno sluša što govorim''.

''Neću mu reći koje ću korake poduzeti prema njemu (Dodiku), ali bi mogli biti povučeni neki koraci'', kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na finansijsku situaciju u RS-u, kazavši kako ''svakodnevno čujemo da RS nema finansijskih problema''.

''Ako nekog slušate kako svaki dan o tome govori, počinjete sumnjati'', kazao je Schmidt.

Dodao je da su zemlje Zapada ''jasno uvjetovale'' novac za BiH, odnosno Republiku Srpsku (RS) te ocijenio kao ''nerazumno'' odbijanje vlasti ovog entiteta da razgovaraju s međunarodnom zajednicom.

Schmidt se osvrnuo i na rad ekspertne grupe koja radi na mogućem rješenju pitanja nepokretne, državne imovine, a koju je okupio OHR. Schmidt je kazao kako će on uputiti prijedlog parlamentu, a da je na domaćim organima da odluče o tome.

''Ovo je tehničko pitanje. Govorim o imovini koja se može nalaziti bilo gdje, to može biti neka sportska dvorana. Mora biti jasno kome pripada taj objekat. To pitanje je lako riješeno u svakoj državi nastaloj raspadom bivše Jugoslavije'', kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon sjednice PIC-a.

Govoreći o protivljenju iz RS-a da se o tome donese državni zakon, odnosno stavu da nepokretna imovina pripada entitetima, Schmidt je kazao kako nije u BiH ''da zadovolji predsjednika nekog entiteta''.

''Vidjeli smo da je on (predsjednik RS-a Milorad Dodik) tražio podršku gospodina Vladimira Putina o tom pitanju, a bolje je da je pitao građane kad će se ukloniti prepreke za veće investicije'', kazao je Schmidt.

Schmidt je kazao kako je ''gospodin Dodik u krivu jer nije sve ono što se nalazi na teritoriji RS-a entitetska imovina''

Dodao je kako su na sjednici PIC-a razgovarali i o tome kako vratiti povjerenje birača u izborni sistem.

''Integritet mora biti ojačan, kao jedan od najvažnijih uvjeta za europske integracije'', kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon sjednice.

PIC: Entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH

BiH se i dalje suočava s krupnim izazovima, uključujući i secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju država i njene institucije, saopćio je 7. juna Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

Iz PIC-a su ponovili da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH.

''Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH'', naveli su iz PIC-a te potvrdili ''neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta''.

PIC je tijelo čiji Upravni odbor čine ambasadori zapadnih zemalja, Organizacije islamske konferencije, a donedavno i Rusije koja više ne učestvuje u radu, koje daje političke smjernice Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH. Rusija, Kina i politički predstavnici iz RS-a ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Mandat OHR-a je nadgledanje provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nakon dvodnevne sjednice održane u Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH, iz PIC-a su u zajednočkom saopćenju osudili ''svaku retoriku i sve radnje'' kojima se ugrožava mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Pri tome su naveli i pokušaje blokiranja ili podrivanja funkcioniranja institucija BiH i prijetnje secesijom koje dolaze od vladajuće koalicije u RS-u.

Sjednica PIC-a u Sarajevu 7. juna 2023.
Sjednica PIC-a u Sarajevu 7. juna 2023.

''Upravni odbor PIC-a poziva vlasti RS da se konstruktivno angažiraju u radu državnih institucija i podržavaju vladavinu prava, kao i da se suzdrže od bilo kakvog pritiska na suce Ustavnog suda BiH'', naglasili su iz PIC-a.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajem aprila zaključke kojima između ostalog osporava rad tog suda, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku sudije/potpredsjednika tog suda Zlatka M. Kneževića.

PIC je ponovio i da su odluke Ustavnog suda ''konačne i obvezujuće i moraju se provoditi''.

Ustavni sud BiH je u više navrata poništio zakone koje je donijela Narodna skupština RS kojim se državna imovina pokušavala uknjižiti kao vlasništvo tog entiteta.

Navode da su razmatrali rizike po demokratiju u BiH koji proističu iz nedavnih poteza vlasti RS usmjerenih ka ograničavanju slobode govora i djelovanja civilnog društva, te stigmatiziranju pripadnika manjina.

U zaključcima se navodi da ove aktivnosti nanose ''duboku štetu svim građanima''.

Vlasti RS-a krenule su početkom godine u izmjene Krivičnog zakona kojima vlasti u ovom entitetu u BiH planiraju kriminalizaciju klevete, i najavile zakon o "stranim agentima" i zakonsku zabranu pristupa LGBT osoba školama u Republici Srpskoj.

Iz PIC-a su pozvali na hitno usvajanje, ''u potpunosti usklađeno s EU standardima'', izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH koje se odnose na integritet, kao i novih zakona na nivou BiH o VSTV-u, sudovima i sprječavanju sukoba interesa.

Od vlasti je zatraženo da nađu ''održivo rješenje'' za pitanje raspodjele državne imovine između državnog i drugih nivoa vlasti usvajanjem zakona na državnom nivou kojim će se urediti to pitanje.

Upravni odbor PIC-a je ''pohvalio rad'' OHR-ove radne grupe za državnu imovinu ''kao izvora tehničkih informacija za nadležne domaće institucije''.

Rješavanje pitanja držane imovine uvjet je za zatvaranje OHR-a.

Sjednica PIC-a u Sarajevu 7. juna 2023.
Sjednica PIC-a u Sarajevu 7. juna 2023.

Ambasadori PIC-a ocijenili su da je ''ovo ključni trenutak za BiH'', nakon što je ova zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU i gotovo završila formiranje vlasti nakon izbora u oktobru prošle godine.

Za razliku od prethodnih sjednica, ovoj su prisustvovali i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, i Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane BiH kao i predstavnici nekih nevladinih organizacija.

Iz PIC-a su pozvali na provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja (avis) Evropske komisije.

Pozvali su i na poboljšanje integriteta izbornog procesa, odnosno ''revidiranje'' zakona kako bi se provele preporuke Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE/ODIHR), tijela Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Venecijanske komisije.

Schmidt i ambasadori PIC-a pozvali su i na provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na grupu predmeta Sejdić i Finci, a koja se tiče izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH.

PIC je podržao je i rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a sljedeću sjednicu je zakazao za 5. decembar ove godine.

XS
SM
MD
LG