Dostupni linkovi

Vlada RS prekida saradnju sa američkim i britanskim diplomatama u BiH


Sjednica Vlade Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 16. mart 2023.

Vlada Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), prekinula je saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH.

Nakon sjednice te vlade u četvrtak, 23. marta saopšteno je kako su "bili prisiljeni" na takvu odluku, pravdajući to "miješanjem" tih ambasada u "unutrašnje stvari u BiH".

"Republika Srpska je prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Iz Vlade dodaju da su "uvjereni da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH".

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je prethodno 17. marta da će takva odluka biti donesena.

Dodik je inače od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba bugo djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

"Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatne informacije o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada i njihovom miješanju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta 17. marta.

Šta o odluci kažu u ambasadama?

Američka ambasada u Sarajevu se oglasila na Tviteru, te poručila da su Dodikove najave "još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao - putu izolacije i autoritarne vladavine".

Ističu da taj put ne koristi stanovnicima RS, za koje, navode, Dodik tvrdi da ih štiti. Dodaju da imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama RS, te da će nastaviti da pomažu građanima RS kao do sada - ali da neće pomoći režimu koji koristi "autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda".

Zaključuju da Dodikovo odbacivanje dugogodišnjih partnera u zamjenu za autoritarne vladare šteti RS.

Sjedinjene Američke Države su odbacile 10. marta komentare Milorada Dodika od 9. marta u kojima je pokušao da potkopa Ustavni sud BiH i ponovio prijetnje otcjepljenjem RS kao entiteta iz države Bosne i Hercegovine. To je navedeno u saopštenju za javnost State Departmenta.

On je 9. marta izjavio da će novim zakonom o nepokretnoj imovini (planiranim za dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske) ovaj bh. entitet vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.Dodik je ustvrdio da je to pitanje riješeno jer, prema Daytonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.

Državna imovina je, međutim, vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a ne njenih entiteta.

Dodik je i u saopštenju za javnost 17.marta doveo u pitanje i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske dovešće do odluka koje će zaštiti njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet", saopštio je Dodik.

Iz Ambasade SAD su naveli tada, u reakciji od 17. marta, da je ovo saopštenje iz Dodikovog ureda "nekonstruktivno i činjenično netačno".

"SAD će i dalje stajati uz sve građane BiH, dok rade na jačanju zemlje i osiguravanju mjesta u euroatlantskoj zajednici", napisala je Ambasada na Twitteru.

Slično je poručeno i iz Ambasade Velike Britaniije.

Iz ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode kako je Dodikova izjava "zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu".

"U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje prijatelj svih građana Bosne i Hercegovine i nastaviće raditi diljem zemlje za dobrobit svih", ističe se u odgovoru za RSE.

Odluke Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini RS-a, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti s Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zakon je prvobitno usvojen na sjednici Skupštine RS 10. februara 2022.godine.

Republika Srpska je do sada četiri puta zakonski pokušala da reguliše pitanje državne imovine u entitetskom parlamentu. Prvi put je to uradila 2012. godine, nakon čega je zakon proglašen neustavnim na Ustavnom sudu BiH.

Neustavnim su proglašeni i pojedini članovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o unutrašnjoj plovidbi tokom 2020.godine, a isto se desilo i sa dijelovima Zakona o šumama 2021. godine.

Sud je svaki put naveo da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

XS
SM
MD
LG