Dostupni linkovi

U RS na sceni zastrašivanje LGBT i aktivista, kaže šef EU u BiH


Šef Misije EU u BiH Johann Sattler i tada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u Sarajevu, BiH, 14. oktobar 2019.
Šef Misije EU u BiH Johann Sattler i tada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u Sarajevu, BiH, 14. oktobar 2019.

Ono što se dešava u Republici Srpskoj (RS) ima zaista zastrašujući efekt za civilno društvo, manjine i za LGBT zajednicu, naglasio je Johann Sattler, specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini 28. marta u Sarajevu.

Govoreći o izmjenama Krivičnog zakona kojima vlasti u ovom entitetu u BiH planiraju kriminalizaciju klevete, kao i najave zakona o "stranim agentima" i zakonsku zabranu pristupa LGBT osoba školama u Republici Srpskoj, Sattler je kazao da spadaju u istu kategoriju.

"Vode smanjenju prostora za djelovanje civilnog društva i svih koji kritički razmišljaju", kazao je Sattler.

Narodna skupština ovog entiteta usvojila je 23. marta nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje prijete novčane kazne od 2.500 do 50.000 eura.

Vlada RS-a utvrdila je nacrt tzv. zakona o stranim agentima koji će uputiti u parlament. Po tom zakonu će nevladine organizacije morati, pored ostalog, Ministarstvu pravde predavati polugodišnje i godišnje financijske izvještaje.

U njima će morati navesti koji iznosi su im doznačeni, ko su uplatioci kao i kako su sredstva potrošena.

Predsjednik RS-a i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u više navrata i zakon kojim će se LGBT osobama zabraniti ulazak i rad u obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta.

"Ja mislim da to zagađuje javni prostor i da to treba eliminisati. Imate mjesta, ostrva, ovo je naš način života, idite tamo", kazao je Dodik 28. marta.

Sattler je podsjetio da su i EU i zemlje članice jasno kazale da kriminalizacija klevete kao i drugi najavljeni zakoni nisu korak prema EU, nego nazadovanje.

"Postoji usporedba da i u nekim zemljama EU imaju takve zakonske odredbe. Međutim, u tim zemljama postoji i vladavina prava i pravosuđe koje funkcionira na vrlo visokom nivou. Tamo nećete vidjeti novinare u zatvorima. U BiH jasno postoji veliki rizik da će to (zakoni) biti zloupotrijebljeno", naglasio je Sattler na okruglom stolu "Dijalog o borbi protiv korupcije".

Johanna Strömquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, također je kazala da je kriminalizacija klevete "korak za koji je jako teško procijeniti koliko bi bio štetan za slobodne medije u RS-u i BiH". Najavila je nastavak podrške slobodnim medijima i civilnom društvu.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora nevladine organizacije Transparency International BiH, kazao je da su spomenuti zakoni u RS-u neprihvatljivi "jer će svi koji su protiv režima u RS-u biti onemogućeni u svom radu".

"Ovo je svojstveno totalitarnim režimima u Bjelorusiji i Rusiji. Samo da podsjetim da je Transparency International nedavno zabranjen u Rusiji, a naši prijatelji u Bjelorusiji suočavaju se s istim receptom", kazao je Blagovčanin.

Ambasadori Strömquist i Sattler govorili su i o davanju kandidatskog statusa BiH naglasivši kako je to bila "geopolitička odluka zbog promijenjene situacije u Evropi", te kako to nije bila "nagrada političarima u BiH, već pružena ruka građanima".

Strömquist je kazala kako sad predstoji teži dio posla te da "nema i neće biti prečica na tom putu" kao i da uz tu "simboličnu odluku" ne dolazi nikakav novac koji će se vezati uz reforme.

Sattler je kazao da se četiri od osam uvjeta za kandidatski status BiH odnose na borbu protiv korupcije. Naglasio je kako su potrebni novi zakon o sukobu interesa, izmjene i dopune zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (tijelom koje imenuje suce i tužitelje) i zakon o sudovima.

Protesti protiv kriminalizacije klevete u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
XS
SM
MD
LG