Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH osudio neustavno miješanje RS i pritisak na sudiju


Ustavni sud BiH, ilustrativna fotografija
Ustavni sud BiH, ilustrativna fotografija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine(BiH) oštro osuđuje neustavno djelovanje Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), koje smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost tog suda.

Reagovanje dolazi dan nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima između ostalog osporava rad tog suda, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku sudije/potpredsjednika tog suda Zlatka M. Kneževića.

"Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom Bosne i Hercegovine. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu Bosne i Hercegovine uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju za javnost.

Ističu da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu Bosne i Hercegovine.

"Dakle, nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda", stoji u saopštenju.

Dodaju i da podržavaju sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu kolege sudije i potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

"U potpunosti ga podržavamo u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen. Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima."

Smatraju da navedeno djelovanje u svakom smislu utiče na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji.

Dodaje se da se potpredsjednik Knežević trenutno nalazi na opravdanom bolovanju te da iz navedenih razloga Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem maja.

XS
SM
MD
LG