Dostupni linkovi

Dodik najavljuje moguće 'otcjepljenje' RS u slučaju nametanja odluka o imovini


Christian Schmidt i Milorad Dodik
Christian Schmidt i Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi taj bh. entitet mogao donijeti odluku o otcjepljenju iz Bosne i Hercegovine (BiH) isti dan kada bi bila nametnuta neka odluka o državnoj imovini.

Dodik je u intervjuu za rusku RT Balkan rekao da rat nije nikakva vrsta opcije.

"Ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Ako nećete, onda ćemo jednog dana zaista morati da donesemo odluku da nismo više u BiH", rekao je Dodik za RT Balkan.

Prema njegovim riječima, ako visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nameće zakone po drugom bh. entitetu Federaciji BiH, "može mu pasti na pamet da nametne nešto i za RS".

"Ako pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti Republike jer ako vam uzmu imovinu onda je besmisleno da se dalje nastavi da se egzistira", kaže Dodik.

Istovremeno, visoki predstavnik je u intervjuu za Glas Amerike, takođe 16. maja, najavio odgovor na svaku potencijalnu novu blokadu u BiH.

Šmir je rekao da je ranijim intervencijama u Izborni zakon i Ustav Federacije BiH doveo do deblokade u postizbornom formiranju vlasti u tom entitetu i pomogao napretku BiH zemlje prema Evropskoj uniji (EU).

Iz Ambasade SAD u BiH 15. maja su poručili kako državna imovina Bosne i Hercegovine pripada državi, a da je za njeno regulisanje potreban zakon na državnom nivou.

Saopštenje dolazi usred opetovanih pokušaja bh. entiteta Republika Srpska (RS) da provede neustavni zakon o imovini kojim jednostrano preuzima imovinu države BiH.

Vijeće za provođenje mira u BiH je još u septembru 2004. godine zatražilo od BiH da nađe trajno rješenje za pitanje državne imovine i da se napravi popis te imovine. Dok se to ne uradi, njeno korištenje je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Iz Ambasade SAD upozoravaju da "prema međunarodnom pravu i ustaljenoj državnoj praksi, samo države posjeduju neophodnu nadležnost za nasljeđivanje prava i obaveza država prethodnica, a u ovom slučaju, to je država Bosna i Hercegovina."

Odluka Ustavnog suda i formiranje grupe eksperata

Ustavni sud BiH stavio je 2. marta privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, a ranije ga je suspendirao Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema tom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, "po sili zakona" pripada njima.

To je u suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH. Ustavni sud i OHR ranije su presudili da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom.

OHR je u aprilu formirao radnu grupu eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini u BiH. Grupu čine domaći i međunarodni pravni stručnjaci, a formirana je uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Zadatak joj je da sačini pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti. Kako je navedeno, cilj grupe je da prikupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini BiH pružila pomoć u rješavanju pitanja državne imovine.

Prva radna sjednica grupe, u okviru procesa tehničkih konsultacija, održana je 24. aprila u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG