Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komitet za obavještajne službe traži Trumpov dosije


Predsjednik Komiteta za obavještajne službe Kongresa Devin Nunes, republikanac, i potpredsjednik Adam Schiff, demokrata

Komitet za obavještajne službe Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država poslao je sudski poziv Ministarstvu pravde i Federalnom istražnom birou (FBI) radi dostavljanja dokumenata koji navodno pokazuju da je Rusija sakupila kompromitujuće informacije o Donaldu Trumpu, saopštili su predstavnici Demokratske stranke u tom tijelu.

No sudski nalog je poslao predsjedavajući Komiteta, Devin Nunes, koji je bio prisiljen da se povuče iz istrage o Rusiji u maju, zbog prevelike bliskosti sa Bijelom kućom.

Član komiteta Predstavničkog doma za obavještajne službe, demokrata Adam Schiff je u i intervjuu za MSNBC izjavio da su se on i druge demokrate protivili slanju sudskog naloga, koji su izdali republikanci, jer je riječ o kako kažu, pokušaju diskreditacije autora dosijea, u kojem se navodno nalaze komromitujući ruski dokazi o Trumpu, bivšeg objavještajca britanske tajne službe Christophera Steela.

Associated press (AP) je izvjestio da je Komitet u sudskom nalogu Ministarstvu pravde i FBI dao rok za dostavljanje dosijea do 14. septembra.

U pismu kojeg je 1. septembra kongresni komitet poslao Ministarstvu pravde, a u koji je imao uvid AP, navedeno je da su sudski pozivi izdati 24. avgusta i adresirani na tu instituciju kao i na FBI da se sudskim putem traže dokumenta u vezi njihove istrage o ruskom miješanju u američke izbore.

Kako navodi američka novinska agencija, i Tužilastvo i FBI su propustili da odgovore do 1. septembra pa je rok za dostavljanje tražene dokumentacije produžen do 14. septembra.

Pismo je potpisao republikanski predsjednik tog komiteta Devin Nunes, koji je bio primoran da se povuče iz istrage o Rusiji zbog prevelike bliskosti sa Bijelom kućom, te optužbi da je o saznanjima istrage prvo obavještavao Trumpa.

Nakon što je Nunes prisiljen da se povuče, funkciju predsedavajućeg Komiteta preuzeo je takođe republikanac, Mike Conaway, ali se njegovo ime ne nalazi u potpisu pisma koje je poslato Ministarstvu pravde i FBI-a. Začkoljica je u tome da je Nunes, kao predsjednik Komiteta, iako je isključen iz ove konkretne istrage, zadržao pravo izdavanja sudskih naloga.

Prema ovom pismu, orginalni sudski poziv zahtijeva sva dokumenta u vezi pomenutog dosijea kao i informaciju da li su ti organi uključeni u pravljenje dosijea.

Jeff Sessions bio prinuđen da se povuče iz istrage o Rusiji
Jeff Sessions bio prinuđen da se povuče iz istrage o Rusiji

Ako tražena dokumenta ne budu dostavljena, Komitet će obavezati državnog tužioca Jeffa Sessionsa i direktora FBI-ja Christophera Wraya da svjedoče na otvorenom saslušanju.

Podsjetimo i američki državni tužilac Jeff Sessions takođe je u martu bio prinuđen da se povuče iz istrage o Rusiji jer je utvrđeno da je lagao pod zakletvom o svojim kontaktima sa Rusima.

Christophera Wraya, Trump je imenovao za direktora FBI, nakon što je prethodno u maju otpustio dotadašnjeg direktora Jamesa Comeya, koji je odbio Trumpov zahtjev da okonča istragu o Rusiji i vezama Trumpove kampanje.

Komitet je izdao još dva dodatna sudska naloga Sessionsu u Wrayu kasno u utorak da bi podcrtali ozbiljnost situacije.

„Pribjegavanje obavezujućem procesu je neopodno zato što Ministarstvo pravde i FBI nijesu u dovoljnoj mjeri sarađivali na brojne zahtjeve komiteta u vezi sa istragama koje se vode o Rusiji u proteklih nekoliko mjeseci“, stoji u pismu.

Ako Komitet ne bude u stanju da pribavi dokumenta ili svjedočenja, Nunes je napisao, Komitet „iskazuje rezervisano pravo da pristupi bilo kojoj raspoloživoj zakonskoj opciji“ uključujući i glasanje u Predstavničkom domu zato što su se Sessions i Wray oglušili o poziv.

Christophera Wraya, Trump je imenovao za direktora FBI, nakon što je prethodno otpustio Jamesa Comeya
Christophera Wraya, Trump je imenovao za direktora FBI, nakon što je prethodno otpustio Jamesa Comeya

Republikanci, koji čine većinu u svim komitetima Kongresa, izjavili su da žele da saznaju kako je došlo do postojanja takvog dosijea i da li je napravljen u cilju sabotaže Trumpa tokom prošlogodišnje predsjedničke kampanje.

Dosije je finansirala grupa koja je vodila političku istraživačku opoziciju o Trumpu tokom kampanje 2016., i uključuje različit nivo optužbi na račun američkog predsjednika, uključujući ponekad i bludne radnje.

Dosije je privukao pažnju javnosti naon što je u januaru otkriveno da je tadašnji diretor FBI James Comey obavijestio Trumpa, neposredno prije njegove inauguracije o navodima u tim dokumentima da je Rusija sakupila kompromitujeće lične i finasijske optužbe protiv njega.

Ostalo je nejasno šta sve sadrže te optužbe u dosijeu i da li je istinitost navoda verifikovana od strane FBI-ja, budući da se Federalni biro nije javno oglašavao o tome.

Kako je rekao demokrtatski član Komiteta Adam Schiff, republikanci mnogo temeljnije rade na tome da diskredituju one koje su sakupili dosije nego da saznaju da li su optužbe u dosijeu istinite.

Komtet za obavještajne službe Predstavičkog doma jedan je od nekoliko kongresnih komiteta koja istražuju optužbe o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., i moguću saradnju između Moskve i Trumpovog izbornog tima uključujući i članove njegove porodice.

Rusija stalno negira da se miješala u prošlogodišnje izbore, a Trump negira da je bilo bilo kakvih kontakata sa Rusima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG