Dostupni linkovi

Trump pitao Putina o ruskom miješanju u američke izbore


Vladimir Putin i Donald Trump na početku bilateralnog sastanka
Vladimir Putin i Donald Trump na početku bilateralnog sastanka

Svjetski lideri okupili su se na samitu Grupe 20 u Hamburgu gdje će dva dana dominirati pitanja klime i trgovine. Ipak, u središtu pažnje je bio prvi susret američkog i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina, koji je trajao više od dva sata i na kojem je dogovoren prekid vatre na jugozapadu Sirije. Istodobno na ulicama Hamburga su prosvjedi protiv globalizacije i sukobi s policijom.

Američki predsjednik Donald Tramp počeo je susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izražavanjem zabrinutosti američkog naroda oko ruskog miješanja u predsjedničke izbore u SAD 206, rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson nakon prvog sastanka dvojice predsjednika.

"Imali su veoma čvrstu i dugu razmjenu stavova o toj temi", rekao je Tillerson.

"Predsjednik je pritisnuo predsjednika Putina više nego jednom po pitanju ruske umiješanosti. Predsjednik Putin je negirao takvu umiješanost, što mislim da je uradio i ranije", kazao je Tillerson.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka je rekao da je Tramp prihvatio Putinovo uvjeravanje da se Rusija nije miješala u američke izbore.

Lavrov je kazao da su predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije dogovorili prekid vatre u dijelovima Sirije.

On je naveo i da će ruski i američki predstavnici raditi zajedno na rješavanju krize u Ukrajini i da očekuju skoru posjetu Moskvi američkog predstavnika za Ukrajinu, kojeg su, kako je rekao Tillerson, SAD imenovale.

Sam ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon susreta kratko rekao da je sa Trumpom razgovarao osim o Siriji i o Ukrajini, terorizmu i cyber sigurnosti, te da je sastanak potrajao nešto duže.

Tillerson je naveo kako nijedan od predsjednika nije želio prekinuti sastanak, te da je prva damas SAD Melanija Trump u jednom trenutku ušla u prostoriju kako bi ih pokušala navesti da sastanak privedu kraju.

Inače, Trump je na početku susreta sa Putinom izrazio optimizam, rekavši kako postoje "vrlo pozitivne stvari" za Sjedinjene Države i Rusiju.

Sjedeći pored ruskog predsjednika na marginama samita G 20, američki je predsjednik rekao da je "čast" biti s Putinom. Na početku susreta, kojem su novinari mogli kratko prisustvovati, Trump je rekao da su on i Putin već imali "vrlo, vrlo dobre razgovore".

"Veselimo se mnogim pozitivnim stvarima koje se događaju za Rusiju i Sjedinjene Države", rekao je Trump.

Putin je to što se uopšte sastaju opisao kao pozitivan znak.

"Telefonski razgovor nikada nije dovoljan", rekao je Putin, te dodao kako se nada da će sastanak "dati pozitivne rezultate".

S državnim tajnikom Rexom Tillersonom pored sebe, Trump je sjedio ispred američke zastave s rukama sklopljenim u trokut. Putin, blago pognut u stolici, protrljao je prste dok je slušao Trumpovo obraćanje novinarima. Njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sjedio je u blizini.

Prethodno su se dvojica predsjednika rukovali na početku neformalnog skupa čelnika G20, dok je američki predsjednik pojačao utisak njihovog rukovanja, stavljajući ruku na rame ruskog čelnika. Na snimku sastanka, Trump je kasnije prikazan kako tapše Putina po leđima i kako se obojica smiješe.

Istorijsko rukovanje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Mekel: Trump rizikuje da bude izolovan

Istovremeno, njemački kancelar Angela Merkel poručila je na kraju prvog dana samita da svojim protekcionističkim nagonima, kao i protivljenjem Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama američki predsjednik rizikuje da stavi sebe u položaj izolovanosti na forumu čiji je cilj unapređenje koordinacije globalne politike nakon ekonomske krize 2007. godine.

Merkel je dodala da je Tramp prisustvovao prvom dijelu diskusije o politici u vezi sa klimatskim promjenama, uprkos tome što zastupa potpuno drugačiji stav od ostalih lidera.

Ona je izjavila da su se skoro svi lideri zemalja Grupe 20 saglasili da je potrebna slobodna i fer trgovina, te da postoji suglasnost o skoro svim pitanjima, ali da ipak postoje određene razlike u mišljenju.

Na ulicama Hamburga od juče je više od 20.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga, jer su prosvjedi angtiglobalista eskalirali u nasilje.

U prosvjedima koji su nastavljeni i danas do sada je povrijeđeno 160 policajaca, a zatvoreno 45 demonstranata.

Portparol policije Andy Grote rekao je novinarima da je u policiji zadržano još 15 demonstranata.

Neredi na protestu antiglobalista u Hamburgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ulične demonstracija i nasilje primorali su prvu damu SAD Melaniu Trump da ostane u rezidenciji u Hamburgu i ne ode na događaj o klimatskim promjenama organiziran za supruge političkih lidera.

"Policija Hamburga ne može nam dati garancije za napuštanje rezidencije", rekao je portparol prve dame Stephanie Grisham.

Prosvjednici su palili automobile, barikade i kante za smeće, a prema navodima policije, učesnici protesta su probušili gume na automobilu koji pripada kanadskoj delegaciji koja je došla na samit i razbili prozore konzulata Mongolije.

Prema policijskim izvještajima prosvjednici su napali policijsku stanicu i palili policijske automobile.

Neki od prosvjednika su uzvikivali "Mi smo miroljubivi, a vi" nakon što ih je policija silom rastjerivala.

Tokom sinoćnjih prosvjeda ozlijeđeno je 75 policajaca, no i mnogi prosvjednici.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker novinarima je kazao da svjetski lideri nisu "slijepi ni gluhi" na ono što se događa na ulicama Hamburga.

Vodenim topom na prosvjednike
Vodenim topom na prosvjednike

Ipak, cijeli samit bi mogao ostati u sjeni susreta američkog i ruskog predsjednika, prvog od kada je Donald Trump ušao u Bijelu kuću. Obojica su prethodno izjavili da žele obnoviti veze koje su narušene zbog krize u Siriji i Ukrajini.

Trump i Putin su do sada razgovarali telefonom, a Bijela kuća i Kremlj su nakon toga objavili sažetak razgovora.

Za sada dvojica predsjednika imaju supotne stavove o važnim međunarodnim temama. Trump je iz Varšave pozvao Rusiju da "prestane destabilizirati Ukrajinu i druge zemlje, te da se priduži zajednici odgovornih nacija".

Putin je u intervjuu za Handelsblatt pozvao na ukidanje sankcija uvedenih zbog aneksije Krima i podrške separatsima na istoku Ukrajine. Tu je i navodno miješanje Rusije u američke izbore, što su potvrdili izvještaji američkih obavještajnih agencija, a što negira Kremlj.

Razlike postoje i oko Sirije. Putin podržava Bašara el Asada, Sjedinjene Države dio pobunjenika protiv Asada.

"Moji dojmovi nakon sastanka s američkim predsjednikom je da Trump ima mnogo više očekivanja nego što ih ima Rusija, ili Evropa, i ja osobno, ali nakon onoga što smo čuli u Varšavi, vidjet ćemo kakvi će biti rezultati i posljedice sastanka Trumpa i Putina", kazao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

No, ima napetosti među liderima industrijski najrazvijenih zemalja svijeta i EU oko sporazuma koje je njemačka kancelarka Angela Merkel nastojala postići o pitanjima kojima će se baviti samit, od terorizma i trgovine do klimatskih promjena i migracija.

Susret Merkel i Putina uoči samita
Susret Merkel i Putina uoči samita

Nakon sastanka Merkel i Trump održanog sinoć, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da su "jasne razlike" o klimatskim promjenama i trgovini nastavljaju dijeliti dva saveznika, iako ima i zajedničkih stavova.

"Pitanje je jesu li Amerikanci uvjereni da je jedina stvar koja se računa u globalnoj trgovini – da li Amerika dobitnica ili ne", rekao je Gabriel javnom servisu ARD.

"Ili možemo uspjeti uvjeriti Amerikance da ako svi igraju po istim pravilima, onda će to biti najbolje za sve", rekao je.

Čelnici Grupe 20 rutinski su dali obećanja za borbu protiv protekcionizma, ali Trumpova trgovinska politika "America First" spriječila je konsenzus među svjetskim čelnicima od kada je on preuzeo dužnost.

Teško i da će biti konsenzusa o klimatskim promjenama zbog Trumpovog povlačenja iz sporazuma iz Pariza iz 2015.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG