Dostupni linkovi

Rojters: Bivši agent MI6 autor izveštaja o Trampovim ruskim vezama


Donald Tramp je optužio američke obaveštajce za objavljivanje navoda da Rusija poseduje kompromitujuće podatke o njemu

Kristofer Stil (Christopher Steele), autor izveštaja o kompromitujućem materijalu kojeg su navodno ruski operativci prikupili o novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump), bivši je agent britanske obaveštajne službe MI6, piše Rojters (Reuters) na osnovu informacija dobijenih od lica koja dobro znaju njegovu karijeru.

Nekadašnji operativci britanskih obaveštajnih agencija ističu da je Stil godinama radio za MI6 u Rusiji, Parizu kao i spoljnopolitičkom i komonvelt birou u Londonu – koristeći diplomatsku službu kao pokriće.

Nakon što je napustio britansku obaveštaju agemcoki, Stil je dostavio američkom FBI-ju informacije o korupciji u FIFA-i. Otkrivanje neregularnosti u Svetskoj fudbalskoj organizaciji učinilo je uverljivim njegov izveštaj o navodnim Trampovim mutnim poslovima u Rusiji, kazali su američki zvaničnici za Rojters.

Iz imejlova, u koji je imala uvid britanska novinska agencija, vidi se da su se pripadnici njujorškog ogranka FBI-aja sreli sa Stilom u Londonu u leto 2010. da bi razgovarali o navodima o korupciji u FIFA-i.

Stil je u to vreme radio za "Orbis Business Intelligence", kompaniju specijalizovanu za industrijsku špijunažu, koju je angažovala britanska fudbalska federacija da istraži korupciji u FIFA-i. U to vreme Britanija se nadala da dobije organizaciju svetskog fudbalskog prvenstva 2018. ili 2022.

Međutim, za domaćine Mundijala su odabrani Rusija i Katar što su pratile kontroverze o korupciji.

FBI-ajov tim je nakon susreta sa Stilom otvorio veliku istragu koja je rezultarala sa nekoliko desetina optužnica, uključujući i protiv visokih zvaničnika FIFA-e, koji su bili prinuđeni da daju ostavke. Među njima i dugogodišnji čelnik ove organizacije Sep Blater (Sepp Blatter).

Nakon toga Stila je angažovao "FusionGPS" – kompanija za politička istraživanja sa sedištem u Vašingtonu – u ime neidentifikovanog zvaničnika republikanaca da prikupi informacije o Trampu u cillju sprečavanja da postane predsednički kandidat ove partije.

Bi-Bi-Si (BBC) je objavio da je Stila pozvao Džeb Buš (Jeb Bush), jedan od 16 Trampovih oponenata u Republikanskoj partiji na primarnim izborima prošle godine. Međutim, za sada nema potvrde Bi-Bi-Si-jevog izveštaja.

Džeb Buš
Džeb Buš


On je ostao angažovan u "FusionGPS" i nakon što je Tramp postao predsednički kandidat republikanaca i njegove informacije su prosleđivane zvaničnicima Demokratske partije i pojedinim medijima.

Stilova saradnja sa FBI-ajom oko Trampa – najpre sa visoko pozicioniranim agentom sa kojim je bio u vezi i u slučaju korupcije u FIFA-i, počela je u julu prošle godine. Međutim, on je prekinuo kontakt sa FBI-ajom mesec dana uoči predsedničkih izbora jer je bio nezadovoljan izostankom napretka u istrazi.

Naime, FBI je na osnovu Stilovih informacija otvorio preliminarnu istragu o umešanosti Trampa i njegovih saradnika u poslove u Rusiji, navode izvori Rojtersa.

Međutim, FBI je odlučio da ostavi čitav slučaj po strani nekoliko sedmica uoči izbora da ne bi uticao na njihov ishod. Stil je bio nezadovoljan smatrajući da je američki Istražni biro odustao od ozbiljne istrage materijala koji mu je dostavio.

Izveštaj bivšeg britanskog agenta mesecima je cirkulisao među ključnim medijima, uključujući i Rojters, ali nijedan od njih kao ni obaveštajne službe – nisu mogle da utvrde istinost navoda iz njega.

Bazfid (BuzzFeed) je objavio u utorak neke od Stilovih izveštaja o Trampu, ali su ga on i njegovi saradnici, kao i ruske vlasti, odbacili kao lažan. Stilove kolege nisu želele da komentarišu navode iz njegovog izveštaja.

Kristofer Barous (Christopher Burrows), direktor i jedan od osnivača Orbisa, kazao je za Volstrit Džornl (The Wall Street Journal), koji je prvi objavio Stilovo ime, da ne može da potvrdi niti da demantuje da je ova kompanija pripremila izveštaj o Trampu.

Klaper: Nije obaveštajna služba SAD odala poverljive podatke

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper (James Clapper) odbacio je tvrdnju novoizabranog predsednika SAD da je ta služba odala sadržinu poverljivog izveštaja s nepotvrđenim informacijama o njegovim vezama s Rusijom, istakavši da ga je curenje podataka veoma uznemirilo.

Klaper je naveo da je sa Trampom razgovarao o izveštaju u kojem se tvrdi da Rusija poseduje kompromitujuće lične i finansijske podatke o novoizabranom predsedniku SAD, prenosi danas AP.

Tramp je optužio američke obaveštajce za objavljivanje navoda da Rusija poseduje kompromitujuće podatke o njemu, ali mu je Klaper rekao da taj dokument ne pripada američkoj obaveštajnoj službi, uz napomenu da obaveštajna zajednica nije "donela nikakav sud" da su te informacije pouzdane, navodi Bi-Bi-Si.

"Istakao sam da taj dokument nije proizvod obaveštajne zajednice SAD i da ne verujem da je te informacije odao neko iz te zajednice", saopštio je Klaper.

On je Trampu rekao i da se obaveštajna zajednica slaže da je ovakva povreda bezbednosti izuzetno štetna po američku nacionalnu bezbednost i poručio da je američka obaveštajna služba spremna da služi Trampovoj administraciji.

Izveštaj sadrži nedokazane informacije iz neimenovanih izvora o bliskoj saradnji između Trampovih bliskih saradnika i Rusa u vezi sa hakovanjem računara članova Demokratske partije, kao i nedokazane tvrdnje o Trampovim neobičnim seksualnim aktivnostima, podseća američka agencija.

Izvor: Agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG