Dostupni linkovi

Trampov tim proganjaju ruske veze


Demonstranti traže ostavku Džefa Sešnsa ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu
Demonstranti traže ostavku Džefa Sešnsa ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama sreo se sa više bliskih saradnika predsednika Donalda Trampa (Trump) tokom izborne kampanje, uključujući i njegovim zetom Džaredom Kušnerom (Jared Kushner), objavili su Bela kuća i američki mediji.

Istovremeno, ministar pravde Džef Sešons (Jeff Sessions) izjavio je da će izuzeti sebe iz bilo kakve istrage o umešanosti Rusije u predsedničke izbore prošle godine, ponavljajući da nije razgovarao s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom o izbornoj kampanji.

Sešons je dodao da to ne treba da se "tumači kao postojanje bilo kakvih istraga".

Tramp i ruski ministar inostranih poslova okvalifikovali su ovaj slučaj kao "lov na veštice".

Kušner se sreo sa ruskim ambasadorom u decembru u Trampovoj kuli u Njujorku, koja je služila kao njegov prelazni štab. Bela kuća je objasnila da je "to bio kratak, kurtoazni susret", kome je prisustvovao i Majkl Flin (Michael Flynn), koji je kasnije imenovan za Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost a u međuvremenu je podneo ostavku jer nije obavestio potpredsednika SAD-a Majka Pensa (Mike Pence) o svim detaljima svog razgovora sa ruskim ambasadorom o sankcijama.

Takođe, Asošijeted Pres (AP) i Ju-Es Tudej (USA Today) objavili su da je Karter Pejdž (Carter Page), bivši spoljnopolitički savetnik u Trampovom izbornom timu, razgovarao sa ruskim ambasadorom tokom skupa koji je organizovala Heritidž fondaciji (The Heritage Foundation), gde se i Sešons sastao sa Kisljakom.

Ruski ambasador je bio među nekoliko stranih diplomata koji su prisustvovali konferenciji u Heritidž Fondaciji koja je organizovan na marginama završne konvencije Republikanske partije u julu u Klivlendu.

Pejdž je izjavio da nikada nije uradio ništa "nepravilno u aktivnostima vezanim za Rusiju".

Ju-Es Tudej je objavio i da se J.D. Gordon, direktor Trampove kampanje za nacionalnu bezbednost, sreo sa Kisljakom tokom konvencije u julu.

Tramp: Lov na veštice

Pod sve većim pritiskom članova Kongresa iz Demokratske ali i Republikanske stranke da podnese ostavku posle objavljenih informacija da je dva puta razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD-u tokom izborne kampanje, o čemu je navodno lagao u Kongresu, Sešons je sinoć na konferenciji za novinare rekao da nije nastojao da obmane bilo koga o svojim kontaktima, te da to nije bila njegova namera.

On je kazao da je trebalo da bude obazriviji tokom svedočenja u Kongresu kada je potvrđen njegovi izbor za ministra pravde i da je trebalo da "uspori i kaže da se sastao nekoliko puta s jednim ruskim zvaničnikom".

Tramp je okvalifikovao pozive iz Kongresa da se Sešons povuče iz istrage ili podnese ostavku "lovom na veštice".

"Džef Sešons je pošten čovek… Mogao da je bude precizniji (u prikazivanju svojih kontakata sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom), ali očito je da to nije bilo namerno. Demokrate su izgubile izbore, sada gube i dodir sa realnošću", istakao je predsednik SAD-a.

Donald Tramp: Džef Sešons je pošten čovek
Donald Tramp: Džef Sešons je pošten čovek


I ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je okvalifikovao je ovaj slučaj "lovom na veštice".

Sešons je doneo odluku o svom izuzeću nakon "višenedeljnih" konsultacija sa zvaničnicima u Ministarstvu pravde. Njegov zamenik Dejna Boente (Dana) će biti zadužen za bavljenje pitanjima koja se budu ticala eventualne istrage.

Lideri Demokratske partije u Kongresu, uključujući njihovu čelnicu u Predstavničkom domu Nensi Pelozi (Nancy Pelosi), smatraju da Sešonsovo izuzeće iz istraga nije dovoljno tražeći njegovu ostavku zato što je, kako ističu, lagao pod zakletvom tokom saslušanja pre potvrde njegovog izbora u Senatu.

Adam Šif (Schiff), vodeći demokrata u Komitetu Predstavničkog doma za kontrolu obaveštajnih službi i koji istražuje navode o vezama Trampa i Rusije tokom izborne kampanje, takođe je tražio ostavku Sešonsa, ističući da je očigledno da je doveo Kongres u "zabludu".

Sešons je kazao tokom pomenutog saslušanja u Senatu kazao da nije imao kontakt ni sa kim iz ruske vlade tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. kao ni da ne zna da je bilo ko iz Trampovog tima to činio.

Međutim, nakon što je u sredu Vošington post (The Washington Post) objavio informacije da se sreo dva puta sa ruskim ambasadorom tokom izborne kampanje, Sešons je promenio iskaz tvrdeći da je to učinio u svojstvu senatora a ne Trampovog savetnika te da nije razgovarao sa njim o izborima.

"Nikada se nisam sreo sa ruskim obaveštajcima ili posrednicima u vezi Trampove kampanje", kazao je Sešons na konferenciji za novinare u četvrtak.

Tramp je kazao pre Sešonsovog obraćanja javnosti da ima "potpuno" poverenje u njega.

Kongresmeni iz redova Demoratske stranke u Komitetu Predstavničkog doma za pravosuđe zatražili su od Ministarstva pravosuđa i FBI "hitnu krivičnu istragu ovih navoda, kojima se potencijalno krši nekoliko zakona, uključujući laganje Kongresa".

Američke obaveštajne agencije su objavile u januaru izveštaj u kome se ocenjuje da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio pokretanje kampanje u nastojanju da poljulja poverenje u izborni sistem u SAD kao i da podrije poziciju kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Mediji su objavili da FBI istražuje kontakte i poslovne veze nekoliko sadašnjih i bivših bliskih Trampovih saradnika sa ruskih zvaničnicima.

Kao ministar pravde, Sešons je ovlašćen da nadgleda bilo koju istragu koju vodi ministarstvo na čijem je čelu.

Rojters je objavio u četvrtak, pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika, da je Sešons jedan od više "subjekata" vladine istrage kontakata Trampovog izbornog tima i Rusije.

Ovi zvaničnici, koji su govorili za britansku agenciju pod uslovom da im se ne pominje ime, kažu da Sešons za sada nije "predmet" istrage FBI, CIA i Agencije za nacionalnu bezbednost.

Demokrate optužuju šefa FBI

Demokratska stranka je optužila direktora FBI Džejmsa Komija (James Comey) da nije objavio sve što zna o rezultatima istrage tokom sastanka u Komitetu Predstavničkom doma za obaveštajna pitanja o ruskom mešanju u američke izbore.

"U ovom trenutku znamo samo delić onoga što FBI zna", kazao je Adam Šif nakon sastanka u četvrtak sa Komijem koji je trajao tri sata.

"Nije jasno da li je (Komijevo odbijanje da govori o određenim pitanjima) njegova lična odluka ili je doneta nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde", istakao je Šif.

Međutim, predsedavajući ovog komiteta, republikanac Devin Nunes odbacio je primedbe demokrata, ističući da je Komi bio "iskren", te da je brifing bio "dobar prvi korak".

Izvor: RSE i agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG