Dostupni linkovi

Pojačana istraga o izborima, Trump tvrdi 'Rusija mi nije pomogla'


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako mu Rusija nije pomogla da pobijedi na izborima 2016. godine.

"To je potpuno izmišljena priča", rekao je jučer svojim pristašama na skupu u Zapadnoj Virdžiniji, nakon što su mediji izvijestili da je Ministarstvo pravosuđa sazvalo veliku porotu radi istrage o navodnom ruskom miješanju u izbore.

Trump, kao i mnogo puta do sada, ponovio je da ovakvom pričom demokrati pokušavaju prikriti činjenicu da su izbore izgubili, te da bi se istraga trebala voditi o njegovoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

"Ruska priča je potpuna izmišljotina. To je samo izgovor za najveći gubitak u povijesti američke politike. Oni se samo bolje osjećaju jer nemaju više o čemu drugome razgovarati. Ono što bi tužitelji trebali razmotriti je 33.000 izbrisanih e-mail poruka Hillary Clinton", istakao je predsjednik SAD-a

Wall Street Journal i drugi američki mediji izvijestili su da je posebni istražitelj Odjela za pravosuđe Robert Mueller počeo pripremati veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio da li je Trumpova kampanja kontaktirala predstavnike ruske vlade.

Donald Trump je kazao da ideja da je Rusija pomogla da bude izabran "ponižavajuća za Sjedinjene Države i američki Ustav".

"Nadam se da će rezultat konačne istrage o mogućim vezama Trumpove kampanje i ruske vlade biti pošten. To je ono što očekuju i zaslužuju milijuni koji su nam dali glas i omogućili pobjedu u studenom 2016. To je ono što svi Amerikanci žele – bolju budućnost koju zaslužuju", rekao je predsjednik pred svojim pristašama.

Formiranje velike porote vjerojatno će ubrzati istragu dopuštajući Muelleru, bivšem direktoru FBI-ja, da sudski zatraži dokumente, te da svjedoci svoje riječi iznesu pod zakletvom. No, također bi moglo dovesti do kaznenih optužnica.

Trumpovi odvjetnici tvrde da se predsjednik nema razloga plašiti zbog formiranja velike porote jer nema naznaka da je sam pod istragom.

"Bivši direktor FBI-ja James Comey rekao je tri puta da predsjednik nije pod istragom i nemamo razloga vjerovati da se to promijenilo", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Reuters je javio da će velika porota izdati sudske pozive u vezi sa sastankom u lipnju 2016. između skupine Rusa i Trumpovog sina Donalda mlađeg, njegova zeta Jareda Kushnera i bivšeg predsjednika kampanje Paula Manaforta.

Trump mlađi je kazao da je na sastanak otišao jer su mu Rusi obećali kompromitirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj suparnici Hillary Clinton.

Donald Trump mlađi
Donald Trump mlađi

U međuvremenu, CNN je izvijestio da se istraga usredotočila na moguće financijske zločine.

Velika porota je ovlaštena utvrditi treba li će podnijeti kaznenu prijavu u ovom slučaju, a njeno djelovanje je potpuno tajno. Sastoji se od običnih građana.

To ne znači nužno da je izvjesna kaznena prijava ili da će se ikada podnijeti, kažu stručnjaci.

Mueller je imenovan od Ministarstva pravosuđa kako bi istražio navodno miješanje Rusije u izbore 2016. i sve moguće veze sa Trumpovom kampanjom ili tranzicijskim timom predsjednika. On istražuje i potencijalnu opstrukciju pravde.

I više kongresnih odbora također istražuju pitanja koja se odnose na optužbe da se Rusija miješala u izbore.

Moskva je negirala optužbe o miješanju u američke izbore unatoč značajnim dokazima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG