Dostupni linkovi

Senatska komisija saslušava zamjenika Sessionsa


Rod Rosenstein, nominovan za zamjenika državnog tužioca SAD na početku saslušanja u Kapitol hilu u Vašingtonu 7. marta 2017.
Rod Rosenstein, nominovan za zamjenika državnog tužioca SAD na početku saslušanja u Kapitol hilu u Vašingtonu 7. marta 2017.

Američki federalni tužilac koji se sprema da nadgleda istragu Ministarstva pravde o, kako se sumnja, kontaktima između ruskih zvaničnika i savjetnika Bijele kuće tokom predsjedničke izborne kampanje 2016., rekao je da ne vidi niti jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da izuzme sebe iz istrage.

Rod Rosenstein je to izjavio tokom saslušanja za odobrenje ispred Komisije za pravosuđe američkog Senata.

Imenovanje Rosensteina na poziciju broj dva u američkom Ministarstvu pravde događa se u momentu serije optužbi o susretima savjetnika predsjednika Donalda Trumpa sa ruskim zvaničnicima tokom 2016.

Državni tužilac, Jeff Sessions, koji je na čelu ministarstva, izuzeo je sebe iz svih istraga prošle sedmice koje se tiču izborne kampanje, nakon što se ispostavilo da je dao netačne informacije senatorima tokom sopstvenog saslušanja za potvrđivanje imenovanja. On je naime tada rekao da se nikada nije susreo ni sa jednim ruskim zvaničnikom tokom izborne kampanje.

Nakandno se međutim ispostavilo da se dva puta susreo sa ruskim ambasadorom tokom izborne kampanje.

Republikanci i demokrate se spore oko toga da li za istragu o tome da li se Rusija miješala u izbornu kampanju u SAD treba imenovati specijalnog istražioca.

FBI, kako se navodi, takođe sprovodi sopstvenuu istragu o tome, kao i četri različita komiteta Senata SAD.

Tokom salušanja za potvrdu Rosensteina danas, uglavnom demokratski senatori su ga ispitivali kako će nadgledati istragu i da li će razmotriti mogućnost posebenog tužioca za ovaj slučaj.

Rosenstain je rekao da nije upoznat sa detaljima bilo koje istrage kao i da mu nije poznat bilo kakav zahjev da on ne učestvuje u nadgledanju istrage. Ali je rekao i da bi isključio sebe iz istrage ako je neophodno.

Demokratski senator, član Komiteta, Richard Blumenthal iz Kontetikata, je konkretno tražio od Rosenstiena da ne prihvati nadgledanje bilo koje istrage koja se tiče umiješnosti Rusije u izbornu kampanju.

"Ja ću iskoristiti sva raspoloživa sredstva da blokiram imenovanje Roda Resensteina za zamjenika državnog tužioca osim ako se on ne obaveže da će imanovati spcijalnog nezavisnog tužioca" naveo je Blumenthal u izjavi obajvljenoj uoči saslušanja.

U međuvremenu je Glavni državni tužilac, Jeff Sessions podnio revidirano pisano svjedočenje Komitetu u nedjelju u kojem je naveo da je u dva navrata razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD tokom kampanje 2016.

Kako insistira Sessions, radi se samo o korekciji njegovog svjedočenja.

"Nijesam pomenuo komunikaciju sa ruskim ambasadorom tokom godina jer se pitanje nije odnosilo na njih" napisao je Sessions, dodajući "Moj odgovor je bio tačan".

XS
SM
MD
LG