Dostupni linkovi

Predsednik Severne Makedonije proglasio vanredno stanje


Stevo Pendarovski, predsednik Severne Makedonije
Stevo Pendarovski, predsednik Severne Makedonije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je vanredno stanje na teritoriji cele države, nakon što je od parlamenta dobio predlog Vlade o ovoj meri. Vanredno stanje će trajati 30 dana. U tom periodu Vlada će trebati Pendarovskom podneti izveštaj od donesenih mera za borbu protiv korona virusa, da dnevno informiše o preduzetim aktivnostima, kao i ažurira planove za postupanja u budućnosti.

“Potpisao sam odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele države. Činjenica da prvi put od naše nezavisnosti donosimo ovakvu odluku ukazuje koliko je složeno stanje u zemlji. Izbori moraju biti odloženi, a zakazaće se tek kada se za to stvori prilika”, rekao je Pendarovski.

On je građanima još jednom poručio da ostanu kući i da ne putuju.

Vlada Severne Makedonije je ranije danas (sreda 18. mart) donela odluku da predloži Parlamentu da proglasi vanredno stanje.

Ovo je na pres-konferenciji u Skoplju saopštio premijer Oliver Spasovski, ističući da izuzetno ozbiljna situacija, pred kojom su zbog pretnji od korona virusa u pripravnosti i građani, ali i ekonomija, nalaže vanredne mere.

"Ovo je vanredna situacija i zato je potrebno uvođenje vanrednog stanja. Vlada nema dileme i zato smo na današnjoj sednici doneli odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cele države", rekao je Spasovski.

On je naglasio da parlament proglašava vanredno stanje, ali ako je raspušten, kao što je slučaj zbog prevremenih parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 12. april, postoji ustavna odredba da predsednik države može proglasiti vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

I lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, koji je 17. marta insistirao da ne bude proglašeno vanredno, već krizno stanje, 18. marta je predložio predsedniku Pendarovskom da odmah proglasi vanredno stanje radi zaštite građana od korona virusa.

"Apeliram da Pendarovski što pre proglasi vanredno stanje u Makedoniji i da se ne gubi vreme. Da ne ulazimo u pravne probleme, već da uđemo u rešavanje problema građana i zaštiti njihovog zdravlja", rekao je Mickoski na pres-konferenciji.

Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Vlada je 18. marta izašla i sa paketom mera za suočavanje sa posledicama krize. On sadrži direktnu finansijsku podršku za zadržavanje likvidnosti preduzeća, kao i subvencionisanje doprinosa za april, maj i jun u sektorima turizam, ugostiteljstvo, transport i nekih kompanija koje su pogođene Vladinim merama.

Vlada preporučuje fabrikama i pogonima da reorganizuju radno vreme sa ciljem da bude što manje zaposlenih u smeni, kao i da se obavlja dezinfekcija nakon svake smene.

Ministarstvo ekonomije je najavilo da će zabraniti izvoz brašna i da je, u zavisnosti od situacije, moguća zabrana izvoza i drugih proizvoda.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je jutros (18. mart) potvrđen korona virus kod četiri osobe iz Skoplja, čime je ukupan broj obolelih 35. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, kaže se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG