Dostupni linkovi

Severna Makedonija spremna za vanredne izbore


Zastava EU i Severne Makedonije na ulicama Skoplja, februar 2020.
Zastava EU i Severne Makedonije na ulicama Skoplja, februar 2020.

Predsednik Parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi (Xhaferi), dan nakon što je Parlament raspušten i vanredni parlamentarni izbori zakazani za 12. april, poručio da su institucije obavezne da obezbede uslove za sprovođenje fer, slobodnih i demokratskih izbora.

"Upućujem apel svim učesnicima ovog izbornog procesa, političkim partijama, partijskim članovima, članovima biračkih odbora i opštinskih izbornih komisija i najvažnije od svega, medijima, da budu na visini svog zadatka, da doprinesu da izborni dan bude svečan dan i još jedan pozitivan doprinos Izveštaju o napretku zemlje koji treba biti objavljen u martu. Time ćemo dati svoj značajan udeo pozitivnom ishodu Samita u Zagrebu i tome da dobijemo datum za početak pregovora sa EU", rekao je Džaferi.

Parlament Severne Makedonije raspušten je juče, u nedelju, 16. februara, što je bio poslednji uslov za održavanje izbora, koje su lideri najvećih partija dogovorili nakon što Severna Makedonija prošle godine nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Pozitivne reakcije Brisela i Vašingtona

Skupština je pre raspuštanja usvojila Zakon o Javnom tužilaštvu, o kojem se vodila burna rasprava. Donošenje ovog zakona zvanično nije bilo uslov za početak pregovora sa EU, ali međunarodni predstavnici su ipak isticali da bi to bilo dobra poruka i signal zemljama članicama da daju saglasnost da pregovori počnu. Stoga su usvajanje ovog zakona pozdravili i zvaničnici EU i SAD-a.

"Zakon je još jedan važan korak ka implementaciji reformi i pokazuje da Severna Makedonija ima volji da uradi sve što je potrebno da bi zemlja imala evropsku perspektivu", izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), pre neformalne večere sa liderima zemalja iz Zapadnog Balkana u nedelju uveče.

Američka ambasadorka u Skoplju Kejt Meri Brns (Marie Byrnes) je pozdravila, kako je istakla na Fejsbuk stranici Ambasade, značajan uspeh postignut u protekle tri godine.

"Ovaj uspeh obuhvata ratifikaciju Protokola za članstvo u NATO-u, Prespanski dogovor i njegovu doslednu primenu, Dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom, kao i usvajanje Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbednost, Zakona o jezicima, izmene Zakona o odbrani, Zakona o zaštiti od diskriminacije, ali i Zakona o javnom tužilaštvu", napisala je Brns.

Ambasadorka je navela kako "ova dostignuća oslikavaju posvećenost Severne Makedonije reformama koje se sprovode radi dobrobiti njenih građana i sigurne transatlantske budućnosti".

Lajčak: Sve osim zelenog svetla za S. Makedoniju i Albaniju bi bila velika greška EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Reforma Javnog tužilaštva

Zakon o Javnom tužilaštvu i sudbina Specijalnog javnog tužilaštva su prošle godine mesecima bili pitanja oko kojeg su se sporili vlast i opozicija, a naročito posle slučaja "Reket" i navodne umešanosti u njega prve tužiteljice Katice Janeve. Ona je i podnela ostavku zbog ovog slučaja u kojem je navodno vlasnik jedne TV reketirao biznismene i vršio uticaj na javnog tužioca, a u kojem se pominjao i sin Katice Janeve.

Usvajanje Zakona deo je niza traženih reformi u Javnom tužilaštvu, na insistiranje EU i SAD, kao deo borbe protiv visoko organizovanog kriminala.

Skupština je pre raspuštanja usvojila i zakone o Savetu javnih tužilaca i o odbrani, takođe dva bitna zakona za evrointegracije.

Odmah nakon raspuštanja Parlamenta i raspisivanja izbora, Državna izborna komisija je održala sednicu na kojoj je usvojen Rokovnik o sprovođenju prevremenih parlamentarnih izbora, u kojem je uz ostalo definisano da će Birački spisak biti na javnom uvidu građana od 26. februara do 11. marta.

Takođe je precizirano da kandidatske liste trebaju biti dostavljene najkasnije do 12. marta, a izborna kampanja počinje 20 dana pre glasanja, odnosno 23 marta. Političko agitovanje mora završiti 10. aprila u ponoć, 11. aprila je predizborna tišina, a izbori se održavaju 12. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG