Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 12 novooboljelih od virusa, Sabor izmijenio Zakon o civilnoj zaštiti


Policajac razgovara s medicinskim osobljem u blizini trajekta koji je iz Italije stigao u Split, 11. ožujka 2020. godine.
Policajac razgovara s medicinskim osobljem u blizini trajekta koji je iz Italije stigao u Split, 11. ožujka 2020. godine.

Od utorka navečer (17. ožujka) do srijede ujutro (18. ožujka) zabilježeno je 12 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"Poduzimamo sve da situaciju i dalje držimo pod kontrolom", poručio je.

Ukupni broj oboljelih je 81.

"I dalje su svi bolesnici sa lakšim simptomima", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu dr. Alemka Markotić.

U hrvatskim bolnicama ima dovoljno respiratora za slučaj potrebe, ali do sada niti jedan nije upotrijebljen.

"Izvjesno je da će do toga doći, i da će netko od bolesnika imati težu kliničku sliku. Jako je potrebno da starija populacija pazi na mjere i najvažnije je da štitimo njih", dodao je ministar.

On je potvrdio da je tablica o potencijalnom broju oboljelih u Hrvatskoj koju je objavio jedan portal "jedna od ranijih verzija mogućeg scenarija" što ih je za potrebe planiranja izradio stožer Civilne zaštite.

Prema toj tablici, na 4,3 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, procjene su da će u Hrvatskoj tijekom epidemije korona virusa 2.826 ljudi biti zaraženo ovim virusom.

U Hrvatskoj se očekuje da će pet posto zaraženih, njih 140, spadati u skupinu teško oboljelih, dok će 80 posto njih (2261) biti u skupini blago oboljelih.

Njih 15 posto, što je 425 stanovnika, spadalo bi u skupinu srednje teško oboljelih. Pet posto – njih 140 spadalo bi u teško oboljele.

Na novinarsko pitanje je li najnovija verzija sa većim brojevima, Beroš je odgovorio – "Nije znatno".

On je pohvalio privatne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje su se sve stavile na raspolaganje javnom zdravstvu u borbi protiv korona virusa.

Jedno od novinarskih pitanja spomenulo je testiranja na korona virus u nekoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Upozoreno je da su takva testiranja kontraproduktivna.

"Koliko je meni poznato, privatna testiranja ne postoje i ako netko zna za takav laboratorij, neka nas odmah obavijesti", kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

On je izvijestio i da je do sada zaprimljeno 749 prijava da se ne poštuje samoizolacija, i da su inspekcije u 132 slučaja ulovile građane u prekršaju, za što će uslijediti sankcije.

Hrvatski Crveni križ izvijestio je o angažmanu volontera na dostavi lijekove i hrane starijim osobama i osobama sa kroničnim bolestima, kojima se preporučuje što manje izlazaka iz kuće.

Nakon što je uvedena službena stranica sa svim potrebnim informacijama o epidemiji koronavirus.hr, na konferenciji za novinare 18. ožujka predstavljen je i novi urgentni telefonski broj za službene informacije o korona virusu – 113.

Istodobno, Hrvatski sabor je velikom većinom glasova usvojio izmjene Zakona o civilnoj zaštiti kojima su nacionalnom stožeru Civilne zaštite dane veće ovlasti u donošenju nužnih mjera u zaštiti od korona virusa i ograničavanju širenja epidemije, kao i u nadzoru nad provođenju tih mjera od strane lokalnih stožera Civilne zaštite. za je bilo 108 zastupnika, šest je bilo suzdržanih a jedan protiv.

Zakon će odmah biti objavljen u Narodnim novinama, a na snagu stupa u 19. ožujka.

Zakon je usvojen bez diskusije, a izostalo je predstavljanje izmjena koje obično predstavlja resorni ministar. Zastupnici su bili raspoređeni vrlo razmaknuto u dvorani i na galeriji.

Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Prvi slučajevi oboljelih od korona virusa u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Vojska Srbije na granicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
TV Liberty: Odluke u samoizolaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:37 0:00

XS
SM
MD
LG