Dostupni linkovi

Varhelji: EU će pomoći Balkan u borbi protiv epidemije


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u razgovoru sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana izrazio spremnost evropskih institucija da se podrži region u suočavanju sa korona virusom.

Evropski komesar je održao video-konferenciju sa šefovima vlada zemalja u region, a potvrdio je da je ovu inicijativu pokrenuo austrijski kancelar Sebastian Kurz. Evropski komesar je prilikom razgovora najavio da Evropska komisija (EK) analizira kako da poveže region sa inicijativama koje EU preduzima u cilju suzbijanja virusa COVID-19.

”Razmatramo kao da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći”, istakao je komesar Vrhelji na svom Twitter nalogu.

On je takođe podvukao važnost regionalne saradnje u ovom trenutku, te je ocenio da je sada od velikog značaja da se odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

EU je i sinoć potvrdila da se razmatraju načini kako pomoći zemljama regiona u suzbijanju kornavirusa. Portparol EU, Peter Stano je za RSE najavio mogućnost da se predpristupni fondovi (IPA) preusmere za borbu protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG