Dostupni linkovi

Kosovska policija bez informacije o zabrani kretanja na severu


Prevoz pacijenta za kog se sumnja da ima korona virus u Prištini
Prevoz pacijenta za kog se sumnja da ima korona virus u Prištini

Kosovska policija nema nikakvu odluku o zabrani kretanja na severu Kosova, izjavio je zamenik regionalnog direktora policije Kosova Besim Hoti za Radio Slobodna Evropa (RSE), a povodom poziva koji je građanima izdao "Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica".

Reč je o instituciji koja funkcioniše u sistemu Srbije u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

To telo izdalo je saopštenje u kome upozorava sve građane na „striktnu primenu zabrane kretanja“ u periodu od 20 do 5 časova ujutru.

Shodno jučerašnjoj (17. mart) odluci Vlade Srbije, upozoreni su penzioneri i osobe starije od 65 godina na disciplinu totalne zabrane izlaska iz domova, stoji u saopštenju.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Upozorenje važi i za sve taksi i privatne prevoznike, kao i maloprodajne objekte.

Ovo, inače, nisu mere koje je uvela Vlada Kosova i značjano se razlikuju od onih koje je utvrdila vlada u Prištini.

Mere Vlade Kosova

Merama koje je uvela Vlada Kosova u petak, 14. marta, je naložen hitni prekid međugradskog i međunarodnog saobraćaja, zatvaranje kopnenih granica za putnike koji ulaze na Kosovo, osim za svoje građane, koji se kontrolišu i upućuju na samoizolaciju 14 dana.

Od 16. marta privremeno su suspendovani svi letovi sa prištinskog aerodroma.

Zatvoreni su kafići, restorani, trgovinski centri, osim apoteka i prehrambenih prodavnica. Uvedeno je vanredno stanje u javnom zdravstvu, prekinuti svi kulturni i sportski događaji.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je dansas da je u toku finalizacija procesa donošenja predsedničkog dekreta koji predviđa tridesetodnevno vanredno stanje zbog korona virusa.

U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem predvodi Savet bezbednosti, a njime rukovodi predsednik.

Premijer Kosova Aljbin Kurti protiv je uvođenja vanrednog stanja smatrajući to ekstremnom merom.

On je danas smenio ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua iz Demokratskog saveza Kosova, koji se protivio Kurtijevom stavu o uvođenju vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG