Dostupni linkovi

Još četiri slučaja korona virusa u BiH, ukupno 38


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Republici Srpskoj (RS) novi korona virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dvije osobe, čime je ukupan broj pozitivnih u tom bh. entitetu povećan na 29, a ukupno u Bosni i Hercegovini na 36.

Još dva slučaja zaraze potvrđena su i u Mostaru, potvrdio je dr. Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Sedamnaestog marta je registrovan prvi slučaj zaraze u Mostaru.

"Imamo tri pozitivna pacijenta i svi su povezani s prvozaraženim koji je primljen na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar prije dva dana. Drugozaražena je njegova supruga koja je očekivano bila pozitivna s obzirom da žive u istoj kući. Njihov sin je jučer testiran i bio je negativan, a danas ponavljamo testove, dok je treći kontakt porodilja, zaposlenica tvrtke prvozaraženog", kazao je dr. Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest.

Kada su u pitanju novooboljeli, riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi mlađe životne dobi iz Banje Luke. U kućnoj su izolaciji i pod nadzorom epidemiologa, podaci su entitetskog Ministarstva zdravlja.

U Banjoj Luka su do sada potvrđena 23 slučaja koronavirusa, Čelincu dva, te u Laktašima, Srpcu, Prnjavoru i Modriči po jedna (uzorak iz Doboja).

Sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja.

Trenutno je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 6.180 osoba koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, a iz tog nadzora izašlo je ukupno 235 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a trenutno je u izolaciji 13 osoba (tri osobe pozitivne na test virusa korona i deset osoba u izolaciji).

Do sada je iz bolničke izolacije Univerzitetskog kliničkog centra RS-a izašlo ukupno 55 osoba.

Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG