Dostupni linkovi

Može li Kosovo da preuzme odgovornost EULEX-a?


EULEX od 2009. pomaže Kosovu u razvoju i jačanju nezavisnog i multietničkog pravosuđa, policije i carine
EULEX od 2009. pomaže Kosovu u razvoju i jačanju nezavisnog i multietničkog pravosuđa, policije i carine

Autori Maja Fićović i Arton Konushevci

Od 14. juna Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, neće više imati izvršni mandat, već se nakon nje formira međunarodna savetodavna grupa koja će nadgledati vladavinu zakona. Kosovske vlasti kažu da su spremne da preuzmu odgovornost koju je ova misija do sada imala, dok analitičari naglašavaju da je za tako nešto još uvek rano.

Kosovski predsednik Hašim Tači i šefica EULEX-a Aleksandra Papadopulo saglasili su se da je dogovoren finalni sadržaj pisama o završetku misije EULEX-a na Kosovu. Razmenom pisama između predsednika Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini treba da se okonča misija i sadašnja ovlašćenja EULEX-a na Kosovu. Razmena pisama treba da se, kao međunarodni sporazum, ratifikuje u Skupštini Kosova.

Portparolka EULEX-a Donika Beriša izjavila je da će aktuelni mandat ove misije trajati do 14. juna. Tačan oblik i broj zaposlenih u ovoj misiji nakon tog datuma i dalje se razmatra.

"Predviđeno je da više ne bude sudija i tužilaca EULEX-a u sudskom sistemu Kosova. Predviđene su i aktivnosti nadgledanja posebno u sudskim predmetima koji su u procesu prenosa kod domaćeg pravosuđa", izjavila je ona za Radio Slobodna Evropa.

Ova misija je od 2009. pomagala kosovskim pravosudnim organima u razvoju i jačanju nezavisnog i multietničkog pravosuđa, policije i carine.

Dogovoren finalni sadržaj pisama o završetku misije EULEX-a na Kosovu: Alexandra Papadopoulou na sastanku sa Hašimom Tačijem u Prištini
Dogovoren finalni sadržaj pisama o završetku misije EULEX-a na Kosovu: Alexandra Papadopoulou na sastanku sa Hašimom Tačijem u Prištini

Sudije i tužioci EULEX-a bavili su se, pre svega, i osetljivim krivičnim predmetima ratnih zločina, terorizma, te organizovanog kriminala i korupcije, kako samostalno, tako i u saradnji sa kosovskim institucijama. Sve nerešene predmete sada preuzimaju domaće sudije i tužioci.

Savet Evropske unije je, na zahtev kosovskih institucija, 2016. produžio mandat EULEX-u na još dve godine.

Predstavnici Vlade Kosova kažu da je Kosovo sada uspelo da izgradi svoje kapacitete kako bi preuzelo odgovornost u oblasti pravosuđa, kao i u onim drugim kojima se EULEX do sada bavio.

Ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je da EULEX više neće imati izvršni mandat i da će Kosovo biti odgovorno za institucije koje sprovode zakon. Prema njegovim rečima, na Kosovu će ostati savetodavna međunarodna grupa EULEX-a, pod nekim drugim imenom, a koju će uspostaviti zemlje članice EU.

"Oni će nadgledati rad sudova i tužilaštava, rad policije. Mislim da tako nešto EU radi i u drugim državama. Kod nas je to možda malo više istaknuto a zbog cele te misije to sada ali ceo Zapadni Balkan je pod monitoringom", naveo je on.

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture, organizacije koja prati rad pravosuđa na Kosovu, Dušan Radaković smatra da EULEX prerano odlazi sa Kosova, jer kako navodi, nisu ispunili svoje mandate, ni ono što su Srbi očekivali, a to je da veliki predmeti budu, kako je rekao, rešeni. Radaković kao primer navodi ubistvo dece u Goraždevcu i žetelaca u Starom Gracku, te napad na autobus sa Srbima kod Podujeva 2001.

"Oni su dodali i Oliverov (ubistvo Olivera Ivanovića op.a) slučaj, ali konkretno nijedan od tih slučajeva nije rešen, nego su bukvalno obustavljeni. Srpska zajednica je mnogo očekivala od EULEX-a, a konkretno ništa, konkretne benefite te međunarodne institucije nije videla", napominje Radaković.

"S druge strane", dodaje, "mislim da Kosovo nije spremno da samo rešava velike slučajeve za teška ubistva, ratne zločine".

"Mislim da tu treba još vremena proći da se pre svega institucije prilagode i pripreme za tako velike slučajeve i predmete, i sigurno bi EULEX trebalo da bude tu da im pomogne. EULEX odlazi s jednom gorkom pilulom, jer pre svega nije svoj mandat ispoštovao na onaj način koji je trebalo, i koji su Srbi očekivali na Kosovu".

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Radaković smatra da će odlazak EULEX-a za Kosovo biti izazov, imajući u vidu usvajanje novog Krivičnog zakonika i još zakona koje će, kako je naveo, Kosovo morati da adaptira i prilagodi evropskim zakonima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG