Dostupni linkovi

Pogled iz Brisela: EU sve manje bitna na Balkanu


Rikard Jozwiak, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, za “Zašto?” objašnjava reakciju zvaničnika Evropske unije na posljednje tenzije širom Zapadnog Balkana, posebno one između Beograda i Prištine čime se još više ugrožava normalizacija međusobnih odnosa i proces re-integracije sjevera Kosova.

Pohvale

Brisel je ogorčen zbog opšte situacije na Zapadnom Balkanu od početka ove godine, jer su proslava Dana Republike Srpske, hapšenje (bivšeg kosovskog premijera) Ramuša Haradinaja i slanje voza iz Srbije za Kosovo potvrdili koliko je region zapaljiv ali su isto tako ukazali na to da Evropska unija gubi uticaj u svom stražnjem dvorištu.

Diplomate sa kojim sam razgovarao jasno upiru prst u Beograd radi posljednjeg incidenta ali isto tako cinično ukazuju na predstojeće izbore u Srbiji kao povod da se mobiliše biračko tijelo i odvrati pažnja sa hitnih problema kao što je ekonomska situacija.

Oni također primjećuju da se čini da predsjednik Tomislav Nikolić ima ulogu lošeg policajca – koji prijeti upotrebom vojske – dok je premijer Aleksandar Vučić dobri policajac koji se trudi da sačuva svoj ugled u Briselu.

Vučić je iznenađujuće visoko cijenjen, naročito u Evropskoj komisiji, i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini je otvoreno pohvalila njegovu reakciju na posljednje dizanje tenzija kada je bila upitana da objasni situaciju na sastanku Evropskog vijeća za vanjske poslove početkom sedmice.

Nestašluci

Jasno je da proširenje Evopske unije više nije u vrhu prioriteta u Briselu i u ovom momentu u stvari ne može biti udaljenije od vrha te liste.

Brisel sada na umu ima druge stvari – prije svega da preživi sve oluje koje se spremaju, počevši od Trumpa i Brexita do sporog ekonomskog rasta i mogućeg novog vala izbjeglica.

Diplomate koje se bave proširenjem ukazuju na nedavne događaje na Zapadnom Balkanu, naročito one na Kosovu, i kažu da oni pokazuju da su domaći političari shvatili poruku – EU više nije zainteresovana za vas.

Ovo također znači da je EU sve manje bitna u regionu.

Proći će još mnogo godina prije nego što bude razmotreno članstvo Srbije u Uniji tako da si mogu dopustiti malo nestašluka.

Careva odjeća

Šta EU može ponuditi Kosovu?

Čak ni liberalizacija viznog režima ove godine više nije na stolu.

A što se tiče briselskog dijaloga kojeg (komesar za proširenje) Johannes Hahn i Mogherini stalno spominju: nije bilo nikakvih rezultata još od ljeta 2015.

Sve o čemu su se nedavno dogovorili je bilo ranije dogovoreno, ili, kako bi to rekao jedan izvor RSE, tu se radi o “politici careve nove odjeće”.

Perspektiva

Što se tiče Tačijeve tvrdnje da će se Krim ponoviti sa sjeverom Kosova, ona je svakako natjerala EU da se nagne da bi bolja čula o čemu se tu radi mada ovdje niko ne vjeruje da će se to desiti.

Srbija bi u tom slučaju previše riskirala, tako ovdje vide stvari, pogotovo jer su EULEX i KFOR iz ugla.

No, ostaje pitanje da li je to zaista tako, ako se uzme u obzir da je evropska perspektiva veoma udaljena kao i to da je zapadni svijet u zbrci?

XS
SM
MD
LG