Dostupni linkovi

Kosovske vlasti saopštile su da se sa Evropskom unijom vode razgovori na političkom nivou o produžetku mandata evropske misije za vladavinu zakona, EULEX, kojoj bi mandat trebao da istekne 14. juna. Oni dodaju da su tehnička pitanja za produžetak mandata sada već okončana.

Misija EULEX, inače jedna od najvećih misija u istoriji EU, uspostavljena je na Kosovu na poziv domaćih vlasti nekoliko dana nakon proglašenja nezavisnosti februara 2008., kako bi se pomoglo mladoj državi u oblasti vladavine prava.

EULEX čini svih 28 zemalja članica EU i pet drugih država (Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Americke Države), zapošljava oko 1.400 međunarodnih i lokalnih članova osoblja, a godišnji budžet iznosi oko 76 miliona evra.

Mandat ove misije je produžen 2014. godine, kada su kosovske vlasti rekle da se njen rad treba okončati u roku od dve naredne godine. Međutim, trenutno se vode završni razgovori o ponovnom produžetku mandata.

Besnik Beriša, spoljni pravni savetnik u uredu premijera Kosova, za RSE je izjavio da postoji opšta spremnost svih strana u ovim pregovirima da EULEX okonča slučajeve na kojima radi, bilo da se radi o istragama ili o suđenjima.

„Postignuta je saglasnost o nekoliko pitanja, ali još uvek nije odlučeno o novom roku i o preuzimanju novih predmeta. Verujem da će se ovo pitanje tretirati na političkom nivou i da ćemo narednih dana imati rezultate“, kaže on.

„Tehnička pitanja su u toku, radi osiguravanja održavanja svih započetih procedura, bilo u tužilaštvu, ili u sudovima, a pod uslovom da građani Republike Kosova koji su predmet krivičnog gonjenja ili suđenja, odnosno tužioci EULEX-a, ne budu imali posledica ili kašnjenja“, kaže Beriša.

Iz EULEX-a su u pismenom odgovoru RSE-u rekli da „zemlje članice EU vrše strateško razmatranje mandata EULEX-a“.

Čovek prolazi ispred grafita "Sramota EULEX-a" u Prištini
Čovek prolazi ispred grafita "Sramota EULEX-a" u Prištini

S druge strane, civilno društvo na Kosovu kao i sami građani, nezadovoljni su efikasnošću ove misije pod čijom su odgovornošću bili slučajevi teških zločina, organizovani kriminal, korupcija i ratni zločini.

Kako kažu, misija je više bila političkog karaktera, nego što je radila na vladavini prava.

Bez konkretnih rezultata

Betim Musljiu, direktor kosovskog Instituta za pravosuđe, smatra da EULEX treba da nastavi sa svojim radom, ali ne pod istim mandatom kao i do sada.

„Ova misija je trebalo da uputi jasne poruke da je bez nje nemoguće sprovoditi borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, te da je produžetak mandata neophodan. Ali, konkretnih rezultata u sudovima nije bilo, osim ’spektakularnih’ hapšenja ili podizanja optužnica, što na kraju nije rezultovalo presudama“, ocenjuje Musljiu.

Građani različito gledaju na dalji mandat ove misije.

Profesor Azem Hajdini nije zadovoljan dosadašnjim radom.

„Mislim da EULEX treba da nastavi da radi ali samo onako kako je radio poslednjih meseci.Mora da postoji rok do kada može da deluje. Sam EULEX treba da tretira i potvrdi do kada će da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i ostali dela na koja se poziva“, kaže Hajdini.

Od 2009. godine, misija EULEX na Kosovu, koja ima ima izvršni mandat u oblastima teških zločina, pokrenula je niz procesa protiv visokih zvaničnika Kosova, među kojima je i bivši ministar Fatmir Ljimaj, a nedavno i protiv bivšeg poslanika u Skupštini Kosova, Azema Sule, koji je, prema navodima EULEX-a, bio na čelu kriminalne grupe na Kosovu.

Ovu misiju su pratili i skandali. Kosovski mediji su 2014. objavili niz tekstova o navodnoj umešanosti visokih zvaničnika EULEX misije u koruptivna dela i da su “dva zvaničnika uzimali mito kako bi pokrili najmanje tri kriminalna slučaja”.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Iz EULEX-a su potvrdili da se o tome vodi istraga. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini tada je zadužila profesora prava Jean-Paul Jacqué da kao nezavisan stručnjak preispita primenu mandata EULEX-a, sa posebnom pažnjom usmjerenom na optužbe za korupciju.

U izvještaju se navodi da nisu nađeni dokazi za optužbe za korupciju u EULEX-u, ali je Jacque ustvrdio niz propusta u radu evropske pravosudne misije i dao preporuke da se one otklone.

Jacque je pored toga naveo da je dalje delovanje EULEX-a izvodljivo samo ukoliko dođe do sveobuhvatni reformi kako bi se poboljšala efikasnost ove misije, kao i ojačao kredibilitet.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG