Dostupni linkovi

Savet EU produžio mandat EULEX-u


Članovi misije EULEX na Kosovu
Članovi misije EULEX na Kosovu

Savet Evropske unije usvojio je u utorak odluku o produžetku mandata misiji EU za vladavinu prava, EULEX, a Visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogherini odgovoriće na pismo kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koje se tiče zahteva za produžetak mandata ovoj misiji, potvrdila je za RSE portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančić.

"U međuvremenu, mi nastavljamo da radimo sa kosovskim vlastima na završetku svih priprema za produžetak EULEX-ovog mandata", dodala je Kocijančić.

Zvaničnici EU u Prištini u toku dana su održali niz sastanaka sa kosovskim vlastima o mandatu EULEX-a.

RSE saznaje da su predstavnici Kosova tražili od EU da EULEX ne inicira nove slučajeve koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala, te da svi slučajevi koji se toga tiču pređu pod nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova. O tome još uvek nije postignuta saglasnost sa predstavnikom EU na Kosovu, Samuelom Žbogarom.

Skupština Kosova mora da ratifikuje razmenu pisama između predsednika Tačija i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, ali, predsedništvo ove institucije nije uspelo da zakaže vanredno zasedanje.

Šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, izjavio je za RSE da večeras neće biti sednice, te je naveo da se pregovori o nacrtu zakona po tom pitanju nastavljanju.

"U toku su razgovori, analize za najbolju moguću verziju. Mi smo svesni da je saradnja sa EU potrebna i zainteresovani smo da produbimo tu saradnju", dodao je on.

Ostali poslanici su međutim za RSE rekli da će Skupština da čeka sve do postizanja saglasnosti između kosovski i evropskih institucija o produžetku mandata.

Savet Evropske Unije je pored odluke o produžetku mandata misiji EU na Kosovu za vladavinu prava (EULEX) na još dve godine, odobrio i zajednički budžet za EULEX i Specijalni sud za ratne zločine.

Prema saopštenju Saveta EU, EULEX će imati budžet u visini od 34.5 miliona eura za period od 14. juna 2016. do 14. juna 2018., dok je za podršku Specijalizovanim većima i tužilaštvu (Specijalni sud) izdvojeno 29.1 milion eura za period do 14. juna 2017.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu biće formiran u Hagu i baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima".

XS
SM
MD
LG