Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li će EULEX otići?


Grafit na jednog zgradi u Prištini, fotoarhiv

Piše: Arton Konushevci (Priredila: Amra Zejneli Loxha)

Mandat misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) ističe ove godine, a očekuje se da neće biti produžen.

Ova misija je od 2009. pomagala kosovskim pravosudnim organima u razvoju i jačanju nezavisnog i multietničkog pravosuđa, policije i carine.

Sudije i tužioci EULEX-a bavili su se, pre svega, i osetljivim krivičnim predmetima ratnih zločina, terorizma, te organizovanog kriminala i korupcije, kako samostalno, tako i u saradnji sa kosovskim institucijama. Sve nerešene predmete sada preuzimaju domaće sudije i tužioci.

Savet Evropske unije je, na zahtev kosovskih institucija, 2016. produžio mandat EULEX-u na dve godine.

Zvaničnici Kosovskog sudskog saveta navode, međutim, sada da se mandat misije treba okončati u junu ove godine. Predsedavajući ovog saveta Nehat Idrizi tvrdi da kosovski sudovi sada imaju kapaciteta da sami obavljaju posao.

"EULEX je većinu predmeta predao domaćem pravosuđu. U njihovim rukama je sada mali broj predmeta i na osnovu njihovog zahteva prosleđuju im se predmeti za suđenje. Dakle, EULEX se obrati Sudskom savetu da preuzme određeni predmet. Ako mi smatramo da za to postoji potreba, mi zahtev odobrimo ili ga odbijemo", ističe Idrizi.

Idrizi dodaje da će domaći sudovi preuzeti odgovornost za sve predmete na svim nivoima, bez obzira na osetljivost ili važnost.

Iz EULEX-a kažu da je sada cilj Misije prenos odgovornosti u oblasti nadgledanja, podučavanja i savetovanja. Portparolka EULEX-a Donika Beriša kaže da će o radu Misije odlučiti države članice Evropske unije, zajedno sa vlastima na kosovu.

"Takođe, biće to postepeno napuštanje izvršnog mandata, onako kako bude bilo potrebe. Odluka o budućnosti misije EULEX-a nakon 14. juna pripada državama članicama EU, naravno, u saradnji i koordinaciji sa domaćim institucijama na Kosovu", precizirala je Beriša.

Pripadnici EULEX-a na Kosovu, fotoarhiv
Pripadnici EULEX-a na Kosovu, fotoarhiv

Iz Kosovskog instituta za pravosuđe kažu da EULEX tokom svog mandata nije ispunio svoju misiju, naročito u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. Stoga je ova često bio na meti kritika civilnog društva.

"Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da imamo jedan sudski i tužilački sistem koji je izpolitizovan, onda će sigurno biti veoma teško da Kosovo ispuni svoj ustavni i zakonski mandat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i u uspostavljanju vladavine zakona", kaže Ehat Miftaraj iz ovog instituta.

Na odlazak međunarodnih misija pozvao je nedavno i predsednik Kosova Hašim Tači u godišnjem obraćanju pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova, ističući da je došlo vreme da se institucije Kosova ponašaju kao "domaćini u svojoj kući".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG