Dostupni linkovi

Ubijen Oliver Ivanović


Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

Čelnik inicijative "Sloboda demokratija pravda" Oliver Ivanović ubijen je jutros iz vatrenog oružja u Severnoj Mitrovici.

Oliver Ivanović podlegao je ranama nakon napada koji se desio jutros u 8 i 15 ispred njegove kancelarije u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

"Nažalost, lekari mitrovačke bolnice su u pola 10 potvrdili da je preminuo", rekao je Vlajić.

Smrt Olivera Ivanovića je takođe potvrdio za RSE i glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sulja.

"Ivanović je ubijen ispred sedišta njegove partije", kazao je on.

Policija je ispred Ivanovićeve kancelarije pronašla tri čaure, potvrdila je Ksenija Božović iz njegove stranke.

Severni deo Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića.

Prostor oko sedišta stranke je blokiran.

Gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić zakazao je hitan sastanak KFOR-a, Kosovske policije i EULEX-a, a tema je bezbedonosna situacija u Mitrovici.

Policija na uviđaju na mestu gde je pucano na kosovskog političara
Policija na uviđaju na mestu gde je pucano na kosovskog političara

Policija još uvek ne daje informacije u vezi ovog slučaja.

Oliver Ivanović je bio nosilac liste "Sloboda demokratija pravda - Oliver Ivanović" na kosovskim izborima. Takođe je bio odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica ispred Građanske inicijative "SDP- Oliver Ivanović".

Na poslednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na severu Kosova, četvoro sa njegove liste se povuklo.

Nedavno mu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Oliver Ivanović (1953) je na poslednjim lokalnim izborima dobio odborničko mesto sa 1.051 osvojeni glas. Njegova partija je u lokalnoj skupštini Severne Mitrovice imala ukupno tri odbornika.

I pored najava da će izaći na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu juna 2017., on je od toga ipak odustao zbog velikog broja stranaka iz srpske zajednice, navodeći da će to dovesti do rasipanja glasova.

Tokom kampanje za lokalne izbore, nekoliko kandidata za odbornike iz njegove partije povuklo se sa liste zbog pretnji da će izgubiti posao. Zvaničan Beograd je i za lokalne i za parlamentarne izbore podržao samo Srpsku listu.

Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predsednika Severne Mitrovice, kada je i priveden. Apelacioni sud Kosova je februara 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Ponovno suđenje je počelo 24. marta 2017, a 21. aprila Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

Iza sebe je ostavio suprugu Milenu i četiri sina.

XS
SM
MD
LG