Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex: Bez tolerancije korupcije u sopstvenim redovima


Kosovo -- Eulex forces, citizens moved barricade on the bridge over river Ibar in north part of Mitrovica, replacing it with flowerpots. 18 June 2014.

Evropska unija i misija EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, vode politiku nulte tolerancije prema navodima za neodgovarajuće ponašanje, i članovi cele misije su odgovorni za svoje postupke, stoji u odgovoru portparolke visoke predstavnice EU, Maje Kocijančić, a povodom intervjuua predsedavajućeg sudija EULEX-a, Malkolma Simonsa za francuski list Le Monde.

Britanski sudija, Simons, u tom intervjuu je saopštio da je podneo ostavku iz misije EULEX u kojoj je radio od 2008., te govorio o navodnim disfunkcijama misije i umešanosti korupcije u radu misije. Kako je kazao, on je takve slučajeve i prijavio, te je istakao i slučaj hakiranja njegovog emaila od strane drugog sudije koji je hteo da preuzme suđenje nad slučajem Drenica. Simons je takođe istakao da EULEX nije misija koja promoviše vladavinu zakona, već je više politička misija.

Kocijančić je za RSE rekla da se svi navodi istražuju, i da su predmet Disciplinskog saveta.

"Situacija je pod istragom od strane nezavisnog sudije u skladu sa Kodeksom ponašanja usvojenog u savetu 2016. Nalazi su podneti disciplinskom savetu kojem predsedava i sudija. Mi ne komentarišemo tvrdnje koje su pokrenute u istrazi koja je u toku. Nažalost, g. Simons je do danas odbio da sarađuje u istrazi", kazala je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG