Dostupni linkovi

Solak suspendovan, Vlada Federacije BiH traži informacije o radu Uprave civilne zaštite


Fahrudin Solak, bivši šef Civilne zaštite FBiH
Fahrudin Solak, bivši šef Civilne zaštite FBiH

Fahrudin Solak suspendovan je sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FuCZ) i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zoran Blagojević, savjetnik premijera FBiH, Fadila Novalića.

Federalna uprava civilne zaštite kupila je preko poljoprivrednog preduzeća 'Srebrena malina' ventilatore iz Kine.

Ventilatori koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), a uvezlo ih je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Poslove preuzima Kadribegović

Vlada je u utorak ovlastila pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafu Kadribegovića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora.

Vlada Federacije BiH je zatražila da ovoj instituciji, do srijede u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

"Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki koje je provela FUCŽ, uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine", saopšteno je iz Federalne vlade.

Dodaje se da će dopunjena informacija, biti razmatrana u četvrtak, 14. maja.

Odluka o suspenziji donesena jednoglasno

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara potvrdio je za RSE kako je odluka o suspenziji direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka donesena jednoglasno na zasijedanju Vlade Federacije BiH.

Čampara napominje kako su od 80 institucija, koje su dostavile Vladi svoje izvještaje, članovi Vlade vratili samo onaj Federalne uprave civilne zaštite.

"Njihov izvještaj nije odražavao ono stanje kako smo mi tražili zaključkom, da nam se dostavi sa jasnim i tačno navedenim iznosima svih nabavki u vrijednosti od oko 23 miliona maraka. Zatražili smo da se dopuni i bude tabelarni prikaz sa tačno navedenim iznosima, cijenama, količinama, ko su dobaljači i mi bismo u 14.maja trebali imati sjednicu Vlade, samo na tu temu. Ovu informaciju nismo mogli prihvatiti, jer se iz nje ne vide ni iznosi ni sveukupne nabavke", kaže Čampara za RSE.

Stevanović: Direktora Uprave trebalo smijeniti prije 15 dana

Dragan Stevanović, član Odbora Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji bi trebao ispitati nabavku respiratora iz Kine, u kojem je učestvovala Federalna uprava Civilne zaštite, za RSE kaže kako je direktora Uprave trebalo smijeniti prije 15 dana, kada se i pojavila indicija da nešto nije u redu.

"To je trebao biti korak da bi Štab mogao normalno da radi i da se sačuva dokumentacija od falsifikovanja i uništavanja. Dalji epilog će biti krivična odgovornost, smjena i zahtjev za nadoknadu štete, pogotovo ako se ispostavi da su to mašine koje su neupotrebljive u intenzivnoj njezi. Ne može proći to samo sa suspenzijom", navodi Stevanović.

Odbor Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je formiran 5. maja.

Članovi Odbora su zatražili od nadležnih institucija i ministarstava u Federaciji Bosne i Hercegovine dostavljanje odgovora na deset pitanja u vezi sa spornom nabavkom ventilatora iz Kine.

Stavanović kaže da su im iz Federalne uprave Civilne zaštite odgovorili da nisu u mogućnosti da dostave odgovore, zbog čega su produžili rok za 20. maj.

Dobili su odgovore iz Ministarstva zdravstva i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Mi ćemo na Domu naroda insistirati, a bili smo jednoglasni da se ovo izvede na čistac i da se odgovorni kazne. Je li to i premijer Federacije, neka ga zamijene. Postoje institucijalne mogućnosti. Po poslovniku i Ustavu postoji mogućnost da Dom naroda odredi javno saslušanje. Onda ovi koji pravdaju te na visokim pozicijama moraće da stanu pred javnost i odgovore. Ako dođe premijer Federacije, moraće da odgovori na pitanja iz dokumenata koje mi već imamo", kaže Stevanović.

Šta je prethodilo?

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je saopšteno da kupljeni uređaji preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrena malina’ nisu upotrebljivi, pokazao je izvještaj stručnog vještaka za medicinsku opremu, a saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka čije mišljenje prenosi Tužilaštvo.

U saopštenju iz Tužilaštva BiH se navodi da "nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije".

"Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu", ističu u Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom ventilatora iz Kine, potvrdio je 7. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Preduzeće 'Srebrena malina', koje se bavi proizvodnjom i preradom voća i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) su pod istragom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog uvoza ventilatora iz Kine.

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine ventilatora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji 'Srebrena malina', 8.maja.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme 'Srebrena malina' u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Policijski službenici SIPA-e izuzeli su dva računara, dokumentaciju i određene podatke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG