Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH vrši analizu dokumentacije u okviru predmeta ‘Respiratori’


Pošiljka respiratora iz Kine, na aerodromu u Sarajevu, 25. aprila 2020.
Pošiljka respiratora iz Kine, na aerodromu u Sarajevu, 25. aprila 2020.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti, u okviru predmeta “Respiratori”, navodi se u saopštenju iz ove institucije.

Dodaju da je Tužilaštvo BiH preuzelo predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

“Zbog hitnosti u postupanju, tužioci i stručno osoblje u stalnom su kontaktu sa policijskim službenicima, te izlaze na teren kako bi davali instrukcije za postupanje u prikupljanju dokaza. Tužilački tim će intenzivno provoditi i koordinirati aktivnosti u narednim satima, sa ciljem da se u što kraćem roku prikupi sva potrebna dokumentacija, kako bi se nastavio rad na ovom predmetu. Sve institucije kojima se obrati tužilački tim, biće obavezne, u skladu sa ZKP-om BiH, u najkraćem roku dostaviti i staviti na raspolaganje svu traženu dokumentaciju”, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne I Hercegovine.

Kako se ističe, tužioci i istražioci boravili su na terenu gdje su koordinirali aktivnosti policijskih službenika koji postupaju u predmetu.

Ova odluka donesena je na sastanku koji je održan 4. maja, a na kome su prisustvovali glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, v.d. direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević, glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, te direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.

"Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u svezi nabavke 100 respiratora iz Narodne Republike Kine, te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužilaštva BiH", objašnjeno je u saopštenju za javnost.

SIPA i Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodili su istragu o nabavci 100 respiratora koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema preko firme "Srebrena malina", čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izvršili su pretrese, 5.maja, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo po naredbama Suda Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPE, Luka Miladinović.

Pretres je izvršen u sjedištu firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća i sjedištu Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Ove aktivnosti su vršene u okviru predmeta koji je otvoren u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog, kako je kazao Miladinović, “navodnog nezakonitog uvoza spornih respiratora u Bosnu i Hercegovinu”.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, u saopštenju za javnost, 5.maja, predložio je nadležnim organima Federacije BiH da ga privremeno suspenduju dok se ne završi istraga o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

XS
SM
MD
LG