Dostupni linkovi

Solak: Predložio sam da me Vlada Federacije BiH suspenduje


Fahrudin Solak, 19. mart
Fahrudin Solak, 19. mart

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, predložio je nadležnim organima Federacije BiH da ga privremeno suspenduju dok se ne završi istraga o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

Solakovo obraćanje javnosti putem saopštenja je usledilo nakon što je prethodno, izvršen pretres Federalne uprave civilne zaštite i sjedišta firme "Srebrena malina".

"Duboko sam svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnašam", naveo je, pored ostalog, u saopštenju Solak.

"Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni štab civilne zaštite i cijela Federalna Vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspenduje dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost", pojašnjava Solak.

Pretres su izveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

"Federalna uprava civilne zaštite je, u skladu sa naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je naša zakonska nadležnost i obaveza", piše Solak i dodaje da je u procesu nabavke respiratora ugovor potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će respiratori stići u traženom roku.

Podsjećajući na početak krize, Solak kaže "bili smo suočeni sa brojnim izazovima", na prvom mjestu je bila neopremljenost zdravstvenih i drugih ustanova.

"S tim u vezi Federalna uprava civilne zaštite, kojom rukovodim, je u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sistema koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH", ističe on.

On navodi kako je javnost svakodnevno izražavala zabrinutost, te da su osjećali odgovornost da što prije obezbijede potrebnu opremu.

'Respiratori sa okusom malina'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Kada su u pitanju dobavljači, profit i proces odlučivanja, Solak u saopštenju kaže kako se nada da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje.

"Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova", dodaje Solak.

Respiratore potrebne za liječenje pacijenata zaraženih korona virusom uvezlo je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom, prije svega, malina. Istragu navoda o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG