Dostupni linkovi

Suspendovan Fahrudin Solak zbog 'Srebrene maline'


Fahrudin Solak, bivši šef Civilne zaštite FBiH
Fahrudin Solak, bivši šef Civilne zaštite FBiH

Fahrudin Solak suspendovan je sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FuCZ) i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zoran Blagojević, savjetnik premijera FBiH, Fadila Novalića.

Federalna uprava civilne zaštite kupila je preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrena malina’ ventilatore iz Kine.

Ventilatori koji su u BiH iz Kine stigli 25. aprila koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura), a uvezlo ih je preduzeće koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Poslove preuzima Kadribegović

Vlada je u utorak ovlastila pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafu Kadribegovića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora.

Vlada Federacije BiH je zatražila da ovoj instituciji, do srijede u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

“Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki koje je provela FUCŽ, uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine”, saopšteno je iz Federalne vlade.

Dodaje se da će dopunjena informacija, biti razmatrana u četvrtak, 14. maja.

Šta je prethodilo?

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je saopšteno da kupljeni uređaji preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrena malina’ nisu upotrebljivi, pokazao je izvještaj stručnog vještaka za medicinsku opremu, a saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

‘’Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19, navodi se u izvještaju stručnog vještaka čije mišljenje prenosi Tužilaštvo.

U saopštenju iz Tužilaštva BiH se navodi da "nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije".

‘’Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu’’, ističu u Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su 7. maja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH izvještaj o radnjama i predmete oduzete tokom pretresa u vezi s nabavkom ventilatora iz Kine, potvrdio je u 7. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Preduzeće “Srebrena malina”, koje se bavi proizvodnjom i preradom voća i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) su pod istragom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog uvoza ventilatora iz Kine.

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine ventilatora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji “Srebrena malina”, 8.maja.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Policijski službenici SIPA-e izuzeli su dva računara, dokumentaciju i određene podatke.

XS
SM
MD
LG