Dostupni linkovi

SIPA pretresa Federalnu upravu civilne zaštite i “Srebrenu malinu”


Pripadnici SIPA (arhivska fotografija)
Pripadnici SIPA (arhivska fotografija)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) vrše pretrese na dvije lokacije na području KS po naredbama Suda Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPE, Luka Miladinović.

Kako saznaje RSE, pretres se vrši u sjedištu firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća i sjedištu Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Ove aktivnosti se vrše u okviru predmeta koji je otvoren u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog, kako kaže Miladinović, “navodnog nezakonitog uvoza spornih respiratora u Bosnu i Hercegovinu”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) ranije je preuzelo predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Narodne Republike Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka - saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Prethodno se u istragu uključila i SIPA, nakon što su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdili informaciju da je uvoznik 80 respiratora iz Kine „F.H. Srebrena malina“ iz Srebrenice.

Iz Ureda odnosa sa javnošću Vlade Federacije BiH (FBiH) o nabavci 100 respiratora posredstvom preduzeća ‘Srebrena malina’, za RSE je ranije odgovoreno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije direktno učestvovala u kupovini respiratora, niti bilo koje medicinske opreme.

"To je bio posao Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite i oni su imali sva ovlaštenja u ime Vlade Federacije BiH da to učine. Sama pogodba Štaba Civilne zaštite s bilo kojom kompanijom to je bila propisano njihovom procedurom, a ne procedurom Vlade Federacije BiH, tako da se Vlada FBiH nije bavila time", odgovoreno je na upit RSE iz Vlade Federacije BiH.

Naglašeno je tada da je Vlada Federacije BiH naručila kupovinu respiratora, a Federalna uprava civilna zaštite je, kako je rečeno u odgovoru, tražila mišljenje stručnjaka koju vrstu respiratora treba kupiti.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak ranije je u pisanom aktu, reagujući na medijske napise naveo da se "iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite, kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije korona virusa".

Pošiljka od 80 respiratora koje je kupila Vlada Federacije BiH 25. aprila je avionom stigla iz Pekinga na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, po dolasku aviona, izjavio je da je ovo do sada najveća pošiljka respiratora za zdravstveni sistem Federacije BiH.

'Respiratori sa okusom malina'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG