Dostupni linkovi

Naređena blokada računa kompanije ‘Srebrena malina’


Kineski respiratori na sarajevskom aerodromu
Kineski respiratori na sarajevskom aerodromu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izdao je naredbu o blokadi bankovnih računa kompaniji “Srebrena malina”, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Suda BiH.

Kako je rečeno za RSE, Sud BiH je tu naredbu donio po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Preduzeće “Srebrena malina”, koje se bavi proizvodnjom i preradom voća i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) su pod istragom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog uvoza respiratora iz Kine, koji su koštali 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Policijski službenici SIPA-e izuzeli su dva računara, dokumentaciju i određene podatke.

Tužilaštvu I Sudu BiH su 7. maja dostavili izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Tužilaštvo BiH je preuzelo predmet od Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Vlade Federacije BiH, koja je preko Federalne uprave civilne zaštite naručila respiratore za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, su ranije za RSE saopštili da Vlada nije direktno učestvovala u kupovini respiratora niti bilo koje medicinske opreme, te da je to bio posao Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite koji su imali ovlaštenja za to.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog uprave civilne zaštite, u saopštenju za javnost, 5.maja, predložio je nadležnim organima Federacije BiH da ga privremeno suspenduju dok se ne završi istraga o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH formirao je i ad hoc komisiju koja bi trebala ispitati spornu nabavku respiratora.

XS
SM
MD
LG