Dostupni linkovi

Slučaj 'Respiratori': SIPA u četvrtak podnosi izvještaj


Prototip respiratora u 3D tehnologiji

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) će tokom sutrašnjeg dana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Sudu BiH dostaviti izvještaj o preuzetim radnjama sa prilozima u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, portparol SIPE, Luka Miladinović.

On je podsjetio da su, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli juče (5. maja) dvije lokacije na području Kantona Sarajevo.

Pretres je izvršen u sjedištu firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća i sjedištu Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

"Tokom pretresa policijski službenici SIPE privremeno su izuzeli dva računara, dokumentaciju, određene podatke forenzičkim putem pohranili sa jednog dodatnog računara", rekao je portparol Miladinović.

Ove aktivnosti su vršene u okviru predmeta koji je otvoren u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog, kako je ranije za RSE izjavio Miladinović, “navodnog nezakonitog uvoza spornih respiratora u Bosnu i Hercegovinu”.

Tužilaštvo BiH je preuzelo taj predmet od Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Vlade Federacije BiH su ranije saopštili da Vlada nije direktno učestvovala u kupovini respiratora niti bilo koje medicinske opreme, da je to bio posao Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite te da su imali ovlaštenja za to.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, u saopštenju za javnost, 5.maja, predložio je nadležnim organima Federacije BiH da ga privremeno suspenduju dok se ne završi istraga o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

Respiratori uvezeni u BiH iz Kine koštali su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

XS
SM
MD
LG