Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: BiH najverovatnije dobija zeleno svetlo EU za pregovore; Policija optužuje Bolsonara zbog lažnih potvrda o COVID vakcinaciji


Zastava EU pored zastava BiH ispred zgrade Veća ministara u Sarajevu, 12. mart 2024.
Zastava EU pored zastava BiH ispred zgrade Veća ministara u Sarajevu, 12. mart 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Šefovi država ili vlada EU odlučiće da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, saznaje RSE. O tome su se usaglasile članice i ta formulacija je već uvrštena u nacrtu teksta zaključaka koji će lideri usvojiti tokom samita u četvrtak i petak. Prethodno je sedam članica EU pismeno tražilo od Evropskog saveta da na samitu odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH. Pismo su potpisali ministri iz Slovenije Slovačke, Italije, Grčke, Češke, Austrije i Hrvatske.
  • Eparhija raško prizrenska Srpske pravoslavne crkve na Kosovu potvrdila je da je manastir Visoki Dečani upisao 24 hektara zemlje i šume u Centralni katastar Kosova u Prištini. Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti tražio od Katastarske agencije Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o ustupanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, uz obrazloženje da je to odlučujući uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
  • Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastaće se danas u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, saopštio je Dačićev kabinet. Kako je navedeno, Dačić u Moskvu putuje na poziv Lavrova kako bi prisustvovao prijateljskoj utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Rusije.

Balkan na RSE

Centralna banka Kosova na osnovu zakona "ima diskreciono pravo" da odluči o zahtevima banaka koje apliciraju za licencu da posluju na Kosovu, a ekonomista iz Prištine Mejdi Bektaši kaže da bi eventualno licenciranje srpske banke Poštanska štedionica bio "povratak unazad". Saša Đogović, ekonomista iz Beograda i urednik publikacije "Strateo", pak misli da bi ta banka mogla bez problema da posluje na Kosovu, ali samo s evrima. Pitanje dinara je bila tema razgovora dijaloga Kosova i Srbije u utorak u Briselu, nakon čega je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio naredni sastanak za ponedeljak.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier je posle sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem rekao da mu nisu predstavljeni predlozi oko pronalaženja rešenja za isplatu primanja Srbi s Kosova iz budžeta Srbije u dinarima, ali i ocenio da je pozitivno to što su se Priština i Beograd složili da razgovaraju o ovom pitanju.

U odsustvu dogovora Kosova i Srbije oko pitanja dinara, ukidanje valute Srbije na Kosovu predstavlja veliki izazov za srpske povratnike. Pogledajte video prilog o problemima povratnika u selo Drsnik u Opštini Klina. Među njima je 78-godišnji Milomir Ribać koji dva meseca nije mogao da podigne penziju koju dobija iz budžeta Srbije, pa sa suprugom i sestrom živi od 100 evra kosovske staračke penzije.

Južnokorejski državljanin Do Kvon biće izručen Južnoj Koreji, a ne Sjedinjenim Američkim Državama, konačan je epilog jednogodišnjih procesa pred crnogorskim sudovima koji su odlučivali o ekstradiciji. Posljednjom presudom Apelacionog suda potvrđena je ranija odluka Višeg suda da se Do Kvon izruči Seulu. SAD i Južna Koreja su ga potraživale zbog finansijskih malverzacija sa kriptovalutama, pošto je s poslovnim partnerom Čang Junom uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023. kada su koristeći falsifikovane pasoše pokušali da otputuju za Dubai. Do Kvonu se izdržavanje četvoromesečne kazne, na koju je osuđen u Crnoj Gori zbog falsifikovanja pasoša, završava 23. marta, posle čega može biti izručen. Njegov branilac Goran Rodić objasnio je da sada nastupa druga faza ekstradicionog postupka, gde se ministarstva pravde i policije Crne Gore i Južne Koreje dogovaraju oko datuma i uslova primopredaje Do Kvona.

Tender nije ni raspisan, a već je poznato ko bi mogao biti izvođač radova na rekonstrukciji puta dugog 15 kilometara između Foče i Šćepan Polja, na istoku BiH. Barem tako izgleda nakon što je Vlada Republike Srpske potpisala krajem februara memorandum s China Road and Bridge Corporation dajući im prednost na budućem tenderu. Dogovoreno je da će entitet i kineska kompanija kod Uvozno-izvozne banke Kine (EXIM) zajedno tražiti kredit od 100 miliona eura, koji bi vraćao taj entitet. Izvođač radova, prema zakonu o javnim nabavkama, morao bi biti izabran na javnom pozivu. No, pre toga, i sam predsednik Vlade RS Radovan Višković je najavio da će se favorizirati kineska kompanija.

Institucije u Srbiji istražuju ko je odgovoran za smrt žene koja je preminula od posledica udara točka koji je otpao sa gradskog autobusa u Beogradu. Ovo je jedna od saobraćajnih nesreća u Beogradu koje otvaraju pitanje bezbednosti javnog gradskog prevoza, nakon niza slučajeva tokom prethodne godine kada su sa autobusa otpadala vrata, propadali podovi, goreli motori i točkovi.

Državna komisija za sprečavanje korupcije Severne Makedonije otvara predmete za kupovinu osam helikoptera za Vojsku u vrednosti 230 miliona evra i 22 sanitetska vozila preko tendera Ministarstva zdravlja, potvrdila je predsednica komisije Tatjana Dimitrovska. "Otvaramo predmete na vlastitu inicijativu, nakon pisanja medija, za aktuelne slučajeve pred izbore. Dva slučaja za nabavku helikoptera i sanitetskih vozila, uz još 13 slučajeva, znači da imamo 15 predmeta povezanih sa izbornim procesom", rekla je Dimitrovska. Ovi predmeti se odnose na ograničenja šta funkcioneri i institucije smeju, a šta ne smeju da rade posle 14. februara, kada su raspisani predsednički i parlamentarni izbore za 24. april i 8. maj.

Pogledajte video prilog o penzionerima iz Evropske unije koji dolaze u domove za stare u BiH.

Rat u Ukrajini

Najmanje tri osobe poginule su u ruskom raketnom napadu na industrijsku zonu u gradu Harkiv na severu Ukrajine, saopštili su zvaničnici. Pogledajte fotogaleriju o posledicama napada za koji ukrajinski zvaničnici veruju da je izveden krstarećom raketom.

Guverner ruskog regiona Saratov izjavio je da je odbijen napad dronova iznad grada Engelsa, blizu vazdušne baze u kojoj se nalaze strateški bombarderi korišćeni u napadima na Ukrajinu.

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o omogućavanju ukrajinskim poljoprivrednim proizvođačima bescarinski pristup tržištu EU do juna 2025. godine, saopštio je Evropski parlament.

Svet

Brazilska policija preporučila je Vrhovnom sudu podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika Žaira Bolsonara za prevaru i kriminalno udruživanje, navodeći da je u zaveri s drugima falsifikovao potvrdu o vakcinaciji neposredno pre nego što je ušao u SAD krajem 2022. Nova optužba samo je poslednja pravna bitka s kojom se suočava bivši predsednik, koji je morao predati pasoš prošlog meseca zbog istrage o optužbama da je pokušao poništiti rezultate izbora iz oktobra 2022. i izvršiti pritisak na visoke vojne oficire da se pridruže pokušaju državnog udara, pišu svetski mediji. Bolsonaru, koji je i dalje najuticajnija ličnost desnice u brazilskoj politici, zabranjeno je osam godina da se kandiduje za funkciju predsednika zbog podrivanja izbornog sistema u Brazilu i tvrdnji da su prošli izbori bili lažni, uprkos tome što nema dokaza o izbornoj prevari.

Upadljivo učešće mladih ljudi u protivvladinim protestima u Gruziji 2023. nateralo je opozicione političare da izađu na TikTok u pokušaju da slome 12-godišnju vlast vladajuće stranke.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte da li kazne za industriju brze mode u Francuskoj mogu spasiti životnu okolinu.

Šta ima?

U potcastu poslušajte o samitu EU na kojem će biti doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora za BiH, kao i o fudbalskoj utakmici BiH i Ukrajine koja se igra u Zenici.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG