Dostupni linkovi

Sindikat pravosuđa RS u štrajku, traži da se entitetski premijer i predsjednik uključe u pregovore


Predstavnici Sindikata pravosuđa RS na konferenciji za medije, Banja Luka, 20. mart 2024.
Predstavnici Sindikata pravosuđa RS na konferenciji za medije, Banja Luka, 20. mart 2024.

Sindikat pravosuđa Republike Srpske u štrajku traži da se u njihove pregovore sa resornim ministarstvom uključe i premijer i predsjednik ovog bh. entiteta, rečeno je na konferenciji za medije u Banjaluci u srijedu, 20. marta.

Adiministrativno-tehničko osoblje u pravosudnim institucijama RS štrajkuje već tri sedmice.

Kako je na konferenciji za medije u srijedu, 20. marta, rekao predsjednik Sindikata, Siniša Petrović, u tom periodu su samo jednom imali konkretne pregovore sa Ministarstvom pravde.

Osim što pozivaju premijera RS, Radovana Viškovića, i entitetskog predsjednika, Milorada Dodika, da budu aktivni učesnici pregovora – sindikalci najavljuju tužbe i obraćanje Ustavnom sudu RS.

Petrović je izjavio da će od Ustavnog suda tražiti da se oglasi o spornom rješenju o minimumu procesa rada, koje je Ministarstvo pravde donijelo nekoliko dana uoči početka štrajka, ali i da će podnijeti tužbu nadležnom sudu sa željom da ospore to rješenje.

Takođe, podsjeća da su tražili od inspekcije rada da se oglasi o rješenju prije skoro mjesec dana, ali da oni još ćute.

Sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS, održana uoči pres konferencije, Banja Luka, 20. mart 2024.
Sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS, održana uoči pres konferencije, Banja Luka, 20. mart 2024.

Ministarstvo pravde RS je ranije zaprijetilo zaposlenima odbijanjem od plate svaki dan proveden u štrajku, u skladu sa njihovim rješenjem o minimumu procesa rada.

Zaposleni su naveli kako poštuju minimum iz postojećeg Zakona o štrajku – rade se predmeti u kojima se određuje pritvor, u koje su uključeni maloljetnici, slučajevi u kojima može nastati nenadoknadiva šteta.

"Zakon o štrajku je jasan, on je propisao – u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona se može donijeti rješenje o minimumu procesa rada. Zakon o štrajku je donesen 2008. Sada je 2024", istakao je Petrović.

Stojanka Stanković iz Okružnog suda Banja Luka, izjavila je da im Ministarstvo nije adekvatno obračunalo platu za dva dana februara kada su bili u štrajku.

"Mi sada nemamo mogućnost da obračunamo plate za dva dana februara, jer ako obračunamo, mi ostajemo i bez svoje dnevnice za taj dan, bez dijela doprinosa, a ne znamo ni iznos toplog obroka i regresa, jer smo taj dan dolazili na radno mjesto", kazala je Stanković.

Zaposleni u pravosudnim institucijama kroz štrajk traže usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u RS, te izjednačavanje toplog obroka, regresa i staža, sa sudijama i tužiocima.

U utorak 19. marta su održali "štrajkačku stražu" u dvorištu sudova i tužilaštava u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Tada su uputili upozorenje Vladi RS i nadležnom ministarstvu da, kako su rekli, "ozbiljnije shvate njihove zahtjeve i poboljšaju uslove rada i plate".

Prema zakonu koji tretira plate sudija i tužilaca, njihova osnovna plata uvećava svake godine za 0,5 odsto.

Prema zakonu za ostale zaposlene u pravosuđu, uvećanje je 0,3 odsto i to za one koji imaju do 25 godina staža. Za sve ostale koji imaju staža više od 25 godina, uvećanje je 0,5 odsto.

Administrativni radnik srednje stručne spreme u RS u prosjeku prima 1.100 maraka (oko 560 evra).

Inače, sudije i tužioci u tom bh. entitetu imaju plate u rasponu od 4.400 maraka (oko 2.200 eura) do 8.100 (oko 4.050 eura).

Štrajk radnika u pravosuđu RS-a održava se prvi put nakon 11 godina. Prethodni štrajk zbog smanjenja plata trajao je skoro mjesec dana. Tada, kao i sada, na vlasti u ovom entitetu bio je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

XS
SM
MD
LG